De Goudse Dichtersschool gaat van start!
Cultuurhuis Garenspinnerij

De Goudse Dichtersschool gaat van start!

dinsdag 20 oktober 2020, 19.30 uur

Dichten is zo mooi. Met heel weinig woorden kan je zoveel zeggen. Gelukkig wordt dichten steeds meer gezien als een prima manier om je te uiten. En omdat er juist in onze stad en regio zoveel gebeurt, is het initiatief genomen voor de Goudse Dichtersschool.
 
Dichten kan in ontzettend veel vormen. En of je nu beginnend bent of al ervaren, iedereen kan baat hebben bij extra inspiratie en hulp bij de techniek. Het uitgangspunt van de Goudse Dichtersschool is dat we iedereen nemen waar hij of zij is in de eigen ontwikkeling, om dan het altijd aanwezige talent te versterken. Dat doet de Goudse Dichtersschool vooral langs twee wegen. De ene is de inhoudelijke lijn – van woorden de gedichten maken waar je van droomt. De andere is de presentatielijn: gedichten zo voordragen of visualiseren dat dat ze jouw persoonlijkheid en bedoelingen overbrengen. Aan het einde van de training heb je gedichten kunnen maken waarmee je echt voor de dag kunt komen.

Waarom mee doen?

Iedereen is welkom die graag zijn of haar gevoelens in de vorm van een gedicht, haiku, song, rap of andere tekstvorm op wil schrijven. Het doel is dat je een eigen stijl weet te vinden, je techniek wordt verbeterd en je op een veilige maniering ervaring op kunt doen. We zorgen voor inspiratie, aanwijzingen, voorbeelden en de gelegenheid om te oefenen en feedback te ontvangen. Dat begint direct al. Als je je aanmeldt of dat overweegt, dan vragen we je ons iets toe te sturen wat ons een indruk geeft van je schrijfstijl. Dan nemen wij weer contact op en bespreken wat mag worden verwacht.

Van onze kant vinden we het belangrijk dat je steun ervaart en als het even kan ook onderdeel wordt van de dichtgemeenschap in Gouda of je eigen regio. Er gebeurt van alles en zo maken we de drempel wat lager om ook daarin mee te doen. Let wel: je moet niets. Je kan heel veel.  

Wat is het programma?

De opleiding gaat uit van 8 bijeenkomsten, In elke bijeenkomst staat het dichten centraal, maar verschilt de vorm waarin we er over spreken. Elke bijeenkomst draagt er ook toe bij dat je aan het einde een aantal gedichten hebt waar je tevreden over kunt zijn.
 
In de eerste vier bijeenkomsten staat de inhoudelijke lijn centraal en in de tweede vier bijeenkomsten de presentatie. Tussen de bijeenkomsten in, is er gelegenheid voor het krijgen van coaching of feedback.
 
Vooraf

Insturen gedichten of teksten. Zo nodig (telefonisch) intakegesprek. Tussen de bijeenkomsten door is er zoveel mogelijk 1 op 1 coaching van de deelnemers.

Inhoud:

  1. Introductie, gezamenlijk met woorden spelen, eerste regels maken.
  2. Dichtvormen (theorie)
  3. Van idee naar gedicht, met o.a. inspiratie verwerven via een masterclass van een Goudse dichter.
  4. Stijl vinden en versterken. Afronden met voordragen eigen gedicht

Presentatie:

  1. Plezier in het presenteren krijgen. Introductie, ademhaling, stem losmaken, staan, eerste voordracht van eigen gedicht of van een anders
  2. Presentatievormen (techniek, ook visueel)
  3. Stijl vinden, ook inhoudelijk
  4. Masterclass. Afronden richting resultaat

Wie doen er mee?

Er zijn twee koppels van docenten. Voor de inhoudelijke lijn is dat Monica Boschman met hulp van Ben van Bommel. Voorde presentatielijn zijn dat Annemiek Engelen en Peter Noordhoek. Daarnaast hebben vele (oud-)stads- en regiodichters en sterren uit de Goudse dichtgemeenschap hun medewerking toegezegd voor een masterclass of als coach voor de deelnemers. Toezegging zijn er vanuit Gouda onder meer van: de oud-staddichters Jan Graafland, Hanneke Leroux, Ruud Broekhuizen, Klara Smeets. Over hen kan je meer lezen op andere pagina’s van Gouda Poëziestad. Daarnaast wordt bijgedragen door o.a. Marja Verhoeve en Annemarie Simonis. Ook Corie Grootendorst heeft haar medewerking toegezegd en zij is o.a. oud-regiodichter van de Krimpenerwaard. Elk van hen staat klaar om een bijdrage te geven. Zo kan elke deelnemer persoonlijke begeleiding krijgen en wordt ondertussen de Goudse en regionale dichtgemeenschap versterkt.

Hoe meld ik mij aan?

Voor aanmelding: stuur een mail naar stadsdichtersgouda@gmail.com of bel: 0653488078 naar Peter Noordhoek. Binnenkort wordt een pagina op Facebook geopend waarop aanmelden ook mogelijk is. Welke informatie ontvangen wij graag? Naam, geboortedatum, mobielnummer en emailadres. Ook ontvangen wij graag 2-3 gedichten voor ons om enige gevoel te krijgen voor de wijze waarop gedicht wordt. Informatie is ook te krijgen op de Facebookpagina van de Goudse Dichtersschool.

Dan wat praktische zaken:

Data
De start is op dinsdagavond 20 oktober 2020, van 19.30 tot uiterlijk 22.00 uur. Overige data: 17 november, 15 december, 19 januari, 16 februari, 23 maart 2021, 20 april en 18 mei.
 
Plaats
De opleiding vindt plaats op Cultuurhuis De Garenspinnerij, Turfsingel 5 in Gouda. De zaalopstelling is zo dat rekening kan worden gehouden met de COVID19 maatregelen.
 
Kosten en voorwaarden
De kosten bedragen 180 euro per deelnemer. De organisatoren ontvangen geen subsidie en hiermee worden de directe kosten gedekt. Is dat toch teveel omdat u het niet breed heeft, neem dan contact op. Bij annulering meer dan 2 weken voor aanvang van de opleiding is het gehele bedrag verschuldigd. Verder sluiten wij ons aan bij de spelregels zoals de Garenspinnerij die hanteert en vragen wij van de deelnemers hetzelfde. Wij hanteren een minimum van 8 deelnemers per opleiding en een maximum van 12. Bij te weinig deelnemers (wat we niet verwachten) wordt er geannuleerd en eventuele betalingen terugbetaald. Is de opleiding vol, dan komt u in volgorde op een wachtlijst te staan.

Wat kan er nog meer?

De Goudse Dichtersschool is gelukkig niet het enige wat in Gouda gebeurt. Al dan niet ‘afgestudeerd’ kan je je bijvoorbeeld melden voor:
- Dichters op Donderdag (maandelijks op donderdagavond)
- Stadsdichtersverkiezing (eens in de 2 jaar)
- dichtersavonden in de regio

Hoe kan de Goudse Dichtersschool worden bereikt?

De Goudse Dichtersschool is een vrijwilligersinitiatief. Dus graag uw begrip dat we niet elk moment bereikbaar zijn. Berichten daarom bij voorkeur per mail: stadsdichtersgouda@gmail.com. Hier kunt u ook terecht voor aanmeldingen. En anders kan er gebeld worden naar Peter Noordhoek: 06 53488078.

Hopelijk zien wij elkaar op de Goudse Dichtersschool!

agenda oktober