Expo: Martin Groen
Cultuurhuis Garenspinnerij

Expo: Martin Groen

dinsdag 7 januari 2020

De kunstenaar

Martin Groen is geboren op 21 maart 1959 in Den Haag. Van jongs af aan heeft hij getekend. Zijn vader tekende en schilderde regelmatig en zijn broer maakte etsen en pentekeningen. Ook raakte hij gefascineerd door zijn Scheveningse opa die, op de achterkant van sigarendoosjes zeilloggers tekende met gebolde zeilen in de storm op volle zee. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij later op de Pedagogische Academie tekenen als specialisatie koos. Later volgde hij schilderlessen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en nam hij les bij de Haagse kunstenares Grada Bouman, lid van Pulchri. Martin is lid van Kunstenaarscollectief WIT uit het Westland en Art&Jazz uit Scheveningen. Sinds 1984 woont hij in ’s-Gravenzande. Naast zijn werk in zijn atelier geeft hij Culturele en Kunstzinnige Vorming aan pubers. Het blijft een geweldige uitdaging voor hem om telkens weer jongeren te boeien voor Kunst en Cultuur. Hij noemt dit de ideale kruisbestuiving.

Aanvankelijk maakte hij etsen en aquarellen en later acryl- en olieverfschilderijen. Naast enkele portretten bleef het landschap, de natuur, hem altijd het meeste boeien. Zijn werk is een oase van kleur. Bloeiende velden en waterreflecties worden door de ’s-Gravenzandse kunstenaar vanuit een niet alledaags standpunt geschilderd: een hoge horizon en soms ontbreekt zelfs de horizon, maar altijd in een sterk impressionistisch handschrift, waarin ritme en rust een volmaakte harmonie vormen. Zijn onderwerpen zijn klassiek, maar de thema’s dragen de vruchten van originele waarneming en originele visie.

Landschappen

Groen’s landschappen zijn vooral open en vragen u mee te gaan en u op te laten nemen in zijn wereld waarin verf tot leven komt, waar verwondering tot bezinning leidt. De enorme variatie aan landschappen en reflecties in Zuid Frankrijk, Italië, maar ook in zijn geboorteplaats Den Haag en het Westland zijn voor de kunstenaar een onuitputtelijke bron van inspiratie. Martin wil de zonovergoten landschappen, waar licht en reflectie een belangrijke rol spelen, zodanig vastleggen op doek dat de warmte voelbaar wordt. Naast de kleurrijke acryl- en olieverfschilderijen heeft hij het aquarelleren nooit losgelaten, want deze techniek van weglaten en uitsparen leent zich goed voor het Westlandse, vaak vochtige landschap.

Martin’s werk is open en uitnodigend. De zon als bron van licht is elke keer weer terug te vinden in de kleuren die de doeken tot leven brengen. Buiten zijn vrije werk maakt Martin Groen ook werk in opdracht. Zijn werk is aangekocht door Kunstuitlenen, bedrijven en particulieren in binnen- en buitenland.

agenda januari