Expo Niels Janssen
Cultuurhuis Garenspinnerij

Expo Niels Janssen

zaterdag 17 november 2018

Deze kennismakingstentoonstelling met werk van docent Niels Janssen bestaat uit een serie kleine potloodtekeningen uit 2013 en 2014. Hoewel ze als zelfstandige werken te beschouwen zijn, ziet Niels ze graag als onderdelen van een groter geheel.

Rond de tijd dat hij deze serie maakte experimenteerde hij met het idee om reeksen ‘losse tekeningen’ samen te presenteren. Door ze op kleine afstand van elkaar te presenteren blijven de tekeningen op zichzelf staan terwijl ze tegelijk deel van een serie uitmaken. Een ander idee was om tekeningen door elkaar heen te verwerken op één vel papier, waardoor er een opstapeling of maalstroom ontstaat van in elkaar overvloeiende voorstellingen. Niels’ meer recente werk is op dit concept gebaseerd. Hij noemt het psychografie, een neerslag van de geest in woord, beeld en gebaar. Het feit dat hij na het maken van dit werk verder is gegaan met dit idee maakt de serie tekeningen in deze tentoonstelling relevant. De recente werken zijn ondergebracht bij galeries, het werk is daarnaast te bezichtigen via zijn website.

Niels Janssen laat zich niet graag beperken in zijn ideeën en dat is goed te zien. Zo zijn er architectonische fantasieën zoals ‘The land issue’ die gaat over de strijd tussen mensen om territorium. ‘Klein monument’ gaat over bijensterfte als symbool voor de teloorgang van de natuur en de weemoed die dat oproept. ‘Oliehaas#2’ is surrealistisch: zonder precies te kunnen duiden waarom heeft het een bepaalde lading voor de maker en daarmee hopelijk ook voor de kijker. ‘Spirit, matter, medium’ gaat over de 3 peilers van kunst in het algemeen: de hang om op te stijgen naar een niveau waar je geen gevangene meer bent van tijd en plaats, met kunst als vervoermiddel.

Als docent is Niels sinds kort werkzaam in Cultuurhuis Garenspinnerij. Hij geeft de cursus Van tekening naar Schilderij op woensdagavond.

Toegang: gratis

Deze expositie is te bezichtigen t/m10 januari 2019. Exposities zijn te bezichtigen tijdens openingstijden van Cultuurhuis Garenspinnerij. Tijdens schoolvakanties zijn wij gesloten.

Opening

Woensdagavond 12 december wordt de tentoonstelling (alsnog) feestelijk geopend. Kom gerust een kijkje nemen om 19.30 uur in de foyer.

agenda november