Expositie: Beatrijs van Rheeden
Cultuurhuis Garenspinnerij

Expositie: Beatrijs van Rheeden

dinsdag 24 oktober 2017

Abstract, helder en eenvoudig

Het porselein werk van Beatrijs van Rheeden is duidelijk geworteld in een Nederlandse traditie van abstracte vormen, helder van lijn en in essentie eenvoudig. Haar werk ontstaat intuïtief. Haar fascinatie voor structuren en de onregelmatigheden die zich daarbinnen kunnen vinden, komt tot uiting op de millimeter, en het is vooral het proces wat haar boeit. De tactiliteit die zo duidelijk was in haar dun opgeknepen werk, is ook bij het nieuwe werk aanwezig, in elke snede die precies zo moet zijn. Het porselein als materie daagt haar uit.

Beatrijs van Rheeden

Haar werk periode in China in de zomer van 2014 heeft grote indruk op haar gemaakt en komt tot uiting in een zekere maatvoering en bepaalde vormen waar zij voor kiest. Beatrijs heeft gestudeert aan de ABK Minerva te Groningen en een Master Degree in Keramiek afgerond in 1991 aan de Academie van Toegepaste Kunsten te Boedapest, Hongarije.

"De porseleinen objecten die ik maak zijn abstract van aard. Dat wil zeggen dat ze op geen enkele manier verwijzen naar de realiteit om ons heen, eerder zijn ze misschien een afspiegeling van het innerlijk leven. De vormen maak ik met de hand waardoor ik een grote vrijheid van vorm heb en elk stuk uniek is. Als de vorm wat steviger is kan ik met een mesje de patronen er uit snijden. De patronen boeien mij in hun regelmaat maar ook in de rekbaarheid daarvan, omdat ze zich aan de glooiende vorm moeten aanpassen. Al van kinds af aan ben ik beeldend bezig geweest en al heel vroeg uitte dit zich bij uitstek in de driedimensionale wereld. Het maken van beelden is mijn beroep en mijn passie."

www.beatrijsvanrheeden.nl

Haar werk is nu te bezichtigen in de foyer.
Toegang: gratis

agenda oktober