Expositie:  Mieke de Haan
Cultuurhuis Garenspinnerij

Expositie: Mieke de Haan

vrijdag 2 februari 2018

Mieke de Haan onderzoekt ruimte en tijd in haar werken. Ze is geïnteresseerd in het verleden dat meereist naar het heden, dat door mensen en situaties wordt meegenomen. Ze is nieuwsgierig naar dingen die niet zijn wat ze lijken te zijn en zoekt naar verborgen lagen onder de oppervlakte van de dagelijkse realiteit.

In haar werk laat ze zich inspireren door verlaten gangen en kamers in oude gebouwen. De bijna tastbare leegte in deze ruimtes raakt haar. ‘Als ik opzij stap, zie ik de tijd gaan. Ik volg haardoor lege ruimtes. Soms kom ik mensen tegen, soms ontmoet ik alleen hun schaduwen. Of hoor ik hun stemmen, heel ver weg in het gebouw. Er ligt stof op de plinten, dat opschrikt als ik voorbijkom en danst in het zonlicht. Wie keek door deze ramen? Wie zag dit uitzicht? Wie rende door de gangen? Wie stond hier stil?’

Het onzichtbare verleden dat in de ruimte resoneert, speelt in haar schilderijen een grote rol.  Schilderend verkent ze verhalen van nu en voorbije tijden. Er ontvouwt zich een wereld waaraan de werkelijkheid ondergeschikt is. Het schilderij gehoorzaamt niet de realiteit maar houdt zich aan haar eigen wetten. Het onmogelijke wordt zo mogelijk en het beeld vormt zichzelf.

De kunstenaar

Mieke de Haan (1962) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda. Sinds haar afstuderen in 1985 werkt ze als illustrator en beeldend kunstenaar. Het werken in opdracht wisselt ze af met het maken van vrij werk. Ze tekent, schildert, maakt animaties, geeft workshops en coacht de artistieke ontwikkeling van anderen.

In 2015 en 2016 was ze een jaar lang artist-in-residence in de Jeruzalemkapel in Gouda, waar de atelierdeur de hele week openstond en het publiek vrij binnen kon lopen. Het contact met het publiek werd nog belangrijker tijdens een solo-expositie in Museum Gouda in 2017, waar ze 5 maanden lang werkte in het kleine atelier dat ze te midden van de expositie inrichtte. Deze periode resulteerde in een nieuwe tentoonstelling van de werken die ze met het museum als inspiratiebron op zaal schilderde.
Momenteel werkt ze aan nieuw werk dat de ontmoeting van natuur en verlaten industriële terreinen als thema heeft.

Opening

Vrijdag 2 februari wordt om 20.00 uur de expositie feestelijk geopend door directeur van de Garenspinnerij Willem van den Broek. De opening is vrij toegankelijk.

agenda februari