'Footnotes’ De gezamenlijke tentoonstelling van Suzanne Heintz, Bram Tackenberg en Jos van der Biezen.
Cultuurhuis Garenspinnerij

'Footnotes’ De gezamenlijke tentoonstelling van Suzanne Heintz, Bram Tackenberg en Jos van der Biezen.

woensdag 1 juni 2022

'Footnotes’

De gezamenlijke verkooptentoonstelling van Suzanne Heintz, Bram Tackenberg en Jos van der Biezen. 

Thema ‘Vrouw, gezin’.

Fotografe Suzanne Heintz (New York) realiseert zich al vroeg dat van vrouwen nog altijd verwacht wordt dat ze voor huisje-boompje-beestje kiezen...

Om mensen aan het denken te zetten over dit benauwende verwachtingspatroon, begint zij zichzelf op mooie locaties te fotograferen met aan haar zijde de perfecte echtgenoot en het perfecte dochtertje. Maar wie beter kijkt, ziet dat zowel de man als het kind etalagepoppen zijn.

Op 10 februari 2021 werd haar documentaire ‘Art Imitating Life’ uitgezonden in het programma Close Up op NPO.

Beeldend kunstenaar Jos van der Biezen (Gouda) is de initiator en organisator van deze tentoonstelling. 

In zijn werk zet hij zijn dochter op een voetstuk, groot en zelfstandig. Op de grond een briefje: een voetnoot. Verwijzend naar de ogenschijnlijk onbelangrijke rol van de vrouw in de geschiedenis en tegelijkertijd een verwijzing naar de essentiële bron. 

Al zo’n 40 jaar is hij hobbymatig stamboom onderzoeker. In de Middeleeuwen wordt de vrouw als wijf of huisvrouw gepresenteerd. Haar man of voogd wordt voluit genoemd. Die ongelijkheid is nog altijd actueel. 

Fotograaf Bram Tackenberg (Gouda) legt als het ware ‘de bal in het midden’. Gelijkwaardig, zonder oordeel en bijna statig worden gezinnen in hun woonkamers vastgelegd. Te zien is een kleine samenvatting van een serie gemaakt in Heerlerheide. 

De tentoonstelling is te zien van 1 juni tot 4 juli 2022 tijdens openingstijden van de Garenspinnerij

 

agenda juni