Galerie de witte Ezel: Evie Hendriks
Cultuurhuis Garenspinnerij

Galerie de witte Ezel: Evie Hendriks

zaterdag 18 mei 2024

Galerie de Witte Ezel in onze foyer toont doorlopend beeldend werk van cursisten en medewerkers van Cultuurhuis Garenspinnerij. Sta gerust even stil om te bekijken wat onze professionals en liefhebbers gemaakt hebben. 

Evie Hendriks

Al meer dan twintig jaar verzamelt en archiveert Evie vergeten en versleten papieren resten die we achterlaten, als onderdeel van haar artistieke ontdekkingstocht. Het werk dat ze met het papier maakt is een eerbetoon aan schoonheid van verval, een visuele viering van de kwetsbaarheid van vergeten snippers, en een bewijs van de oneindige mogelijkheden van recombinatie.

"Ik heb mijn aandacht gericht op de kunst van het verzamelen, beheren en opnieuw combineren van gevonden materialen, met een bijzondere fascinatie voor gedeeltelijk vergane stukjes papier. Deze fragiele, vervaagde overblijfselen van het dagelijks leven zijn een vertrekpunt geworden, stuk voor stuk van verbazingwekkende schoonheid die ontdekt en getransformeerd worden wanneer ze uit de stapels papieren mappen, digitale mappen en dozen worden geplukt die ik heb verzameld. Uit dit persoonlijke archief ontstaan in de loop van de tijd met de hand of met apps gemaakte collages."

Mos tuinen (Koke-dera)

"Vanaf 2010 ben ik begonnen met het maken van werken in een serie met de naam Koke-dera. Koke-dera is het Japanse woord voor mos-tempel, Japanners verwijzen daar mee naar de Saihōji-tempel in Kyoto. In de tuin bij de tempel is de grond bedekt met mos met daarop groene struiken en bomen. De hemel versmelt met de aarde, alles is groen. De wereld lijkt even één groot donzig kussen zonder grenzen. Een wereld van zachtheid waarin elk schokkend geluid, krachtige beweging of hard licht wordt geabsorbeerd en ontkracht."

"De ervaring van de mos tuinen is belangrijk geworden voor me, steeds opnieuw probeer ik deze beleving na te maken in de zachte digitale en geprinte wereldjes die ik maak. Deze werken zijn een constante poging die ene beleving in beeld vast te leggen, om me hetzelfde rustige troostende en zachte gevoel van welzijn terug te kunnen geven. Het werk wat hierbij ontstaat is er niet één van het grote gebaar, maar zoekt schoonheid in het kleine, in ingetogenheid en bescheidenheid. Een beeld dat knipoogt naar het bekende, wanneer je er beter naar kijkt overstijgt het voorzichtig dit bekende."

10.000 blaadjes

"Tijdens de lockdown breng ik, net als heel Nederland, vanwege de Corona-pandemie de meeste tijd binnen door. Ik ben bijna de hele dag in de slaapkamer op de vlucht voor het geluid van de tv. Een kamer met een groot bed, kledingkast en een hoge ladekast. Het marmeren blad van de ladekast werd een ministudio. Ik heb miniatuurcollages gemaakt van de stukjes papier die ik al tijden verzamel. De meeste collages hadden het fragiele karakter van dwarrelende bladeren."

"Jaren eerder had ik in een artikel gelezen over een Japanse traditie van het vouwen van 1000 kraanvogels met een wens in gedachten. Door de constante concentratie zal dit verlangen zich manifesteren. Het vouwen van de 1000 kraanvogels gebeurt veelal voorafgaand aan een bruiloft, tijdens het vouwproces ligt de nadruk op denken aan een gelukkig huwelijk. Het is heel lang geleden dat ik het heb gelezen, misschien heb ik in de tussentijd mijn eigen interpretatie aan de traditie gegeven. Ik wilde 10.000 blaadjes maken terwijl ik nadacht over een ideale, vreedzame, inclusieve en egovrije wereld. Jaren later werk ik nog steeds aan het project. In de tussentijd verwerk ik de blaadjes ook in andere werken en projecten (zoals de kleine Koke Dera-landschappen en de INNU zelfportretten)."

http://www.eviehendriks.myportfolio.com/

Lees hier meer over Galerie de Witte Ezel

agenda mei