'Koekenbakkers' tijdens Open Monumentendag
Cultuurhuis Garenspinnerij

'Koekenbakkers' tijdens Open Monumentendag

zaterdag 9 september 2023, 10.00 tot 17.00 uur

Tijdens Open Monumentendag zijn wij geopend van 10.00-17.00 uur

Muziektheater Goed Werk

Om 12.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur brengt Muziektheater Goed Werk de voorstelling 'Koekenbakkers' op de planken. Een kort muziekspel dat zich afspeelt tegen het decor van een fictieve stroopwafelfabriek. Dit stuk is geheel gezongen door een klein ensemble. De muziek en het slagwerk zijn speciaal voor deze voorstelling gemaakt.

‘Koekenbakkers’: een klein familiedrama over stroopwafelbakkers

Het stuk opent met het voorstellen van de enthousiaste bakkers. Dan volgt een uiteenzetting over de verschillende bakprocessen van de stroopwafel. Uit ‘de ballade van de gezusters KOEK’ leren we wat die verschillen teweeg kunnen brengen. Jarenlang loopt hun stroopwafelfabriek op 2 baklijnen en op een dag komt er een brief van de koning met het verzoek hem de allerlekkerste stroopwafel toe te sturen. De titel van hofleverancier ligt binnen bereik! Als afsluiting een lied over de moraal van dit verhaal. En dat alles in zo’n 20 vrolijke minuten.

Historie

Koninklijke Goudsche Machinale Garenspinnerij

In 1861 werd de Goudsche Machinale Garenspinnerij opgericht. Vijf Goudse garenfabrikanten namen het initiatief om aan de Turfsingel een garenfabriek te stichten waarbij gebruik werd gemaakt van stoommachines. De fabriek werd in 1862 in gebruik genomen. Het aantal werknemers nam toe tot ruim 400 in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. In de winter van 1917 ging een deel van het complex door brand verloren. In 1961 verkreeg het bedrijf ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan het predicaat Koninklijk. Na de jaren zestig was de bloeitijd van de Goudse garenindustrie voorbij. In 1981 werd het bedrijf verplaatst naar Waddinxveen. Gemeente Gouda kocht het fabriekscomplex in de jaren zeventig. 

Verbouwing

Het gebouw is ontworpen door de Amsterdamse architect J.W.F. Hartkamp en is erkend als een gemeentelijk monument. Onlangs is de Garenspinnerij van binnen volledig gerenoveerd. Met respect voor de authentieke elementen van het gebouw zijn er diverse ruimtes gecreëerd voor de nieuwe bewoners. Cultuurhuis Garenspinnerij ademt een bijzondere sfeer uit waarin oud en nieuw samenkomen. De hedendaagse faciliteiten en bijzondere inrichting bieden mogelijkheden en comfort aan zowel bezoekers als gebruikers. 

Hedendaagse functie

Cultuurhuis Garenspinnerij biedt inwoners van Gouda en omstreken de mogelijkheid om zich te laten scholen en inspireren op het gebied van muziek, beeldende kunst, dans, theater en media. Volg er een cursus of workshop, bezoek een expositie, voorstelling of optreden, huur een zaal, lokaal of (opname)studio. Kortom: de culturele huiskamer van jouw stad!

Lees hier het hele verhaal: 'Van fabriek naar Cultuurhuis'

agenda september