Open Monumentendag 2021
Cultuurhuis Garenspinnerij

Open Monumentendag 2021

zaterdag 11 september 2021, 09.00-18.00 uur

Tijdens Open Monumentendag zijn wij geopend vanaf 09.00 uur. Vanaf 13.30 uur houden wij Open Huis. Iedereen mag binnenlopen en een kijkje nemen in de lokalen en ateliers.

Rondleiding Garenspinnerij

Directeur Willem van den Broek loopt samen met belangstellenden door het gebouw en vertelt alles over dit prachtige monument. Er zijn 2 rondleidingen: om 14.00 uur en om 15.30 uur.

Koninklijke Goudsche Machinale Garenspinnerij

In 1861 werd de Goudsche Machinale Garenspinnerij opgericht. Vijf Goudse garenfabrikanten namen het initiatief om aan de Turfsingel een garenfabriek te stichten waarbij gebruik werd gemaakt van stoommachines. De fabriek werd in 1862 in gebruik genomen. Het aantal werknemers nam toe tot ruim 400 in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. In de winter van 1917 ging een deel van het complex door brand verloren. In 1961 verkreeg het bedrijf ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan het predicaat Koninklijk. Na de jaren zestig was de bloeitijd van de Goudse garenindustrie voorbij. In 1981 werd het bedrijf verplaatst naar Waddinxveen. Gemeente Gouda kocht het fabriekscomplex in de jaren zeventig. 

Verbouwing

Het gebouw is ontworpen door de Amsterdamse architect J.W.F. Hartkamp en is erkend als een gemeentelijk monument. Onlangs is de Garenspinnerij van binnen volledig gerenoveerd. Met respect voor de authentieke elementen van het gebouw zijn er diverse ruimtes gecreëerd voor de nieuwe bewoners. Cultuurhuis Garenspinnerij ademt een bijzondere sfeer uit waarin oud en nieuw samenkomen. De hedendaagse faciliteiten en bijzondere inrichting bieden mogelijkheden en comfort aan zowel bezoekers als gebruikers. 

Hedendaagse functie

Cultuurhuis Garenspinnerij biedt inwoners van Gouda en omstreken de mogelijkheid om zich te laten scholen en inspireren op het gebied van muziek, beeldende kunst, dans, theater en media. Volg er een cursus of workshop, bezoek een expositie, voorstelling of optreden, huur een zaal, lokaal of (opname)studio. Kortom: de culturele huiskamer van jouw stad!

Lees hier het hele verhaal: 'Van fabriek naar Cultuurhuis'

agenda september