Opening expo Mieke Kettler en Jan Naezer
Cultuurhuis Garenspinnerij

Opening expo Mieke Kettler en Jan Naezer

donderdag 25 november 2021, 20.00 uur

Kom naar de feestelijke opening van deze bijzondere expositie! Je bent welkom op donderdag 25 november om 20.00 uur in de foyer (1e etage). Vrije toegang tot zowel de opening als de tentoonstelling. De expositie is te zien tot 18 december 2021

Mieke Kettler

Mieke maakt afdrukken van afbeeldingen in zink met de etspers. De geometrische vorm is voor haar een basisgegeven met talrijke varianten. Transparantie en contrast zijn begrippen die van toepassing zijn op het werk. Ze bewerkt platen zink met de “droge naald”, een techniek waarbij geen etszuur wordt gebruikt, daardoor krijgt de etsinkt “grip” op het zink. Vervolgens brengt ze transparante inkt aan op meerdere zinkplaten die vervolgens over elkaar worden gedrukt, het effect zijn mooie dieptes.

Creatieve uitstapjes zijn: de drukken die het romantische landschap van Italië weergeven, een droge naald ets van de Wadden (van bovenaf gezien) en een kashba in Marokko. Ook de mens speelt een belangrijke rol in haar werk; het conflict tussen Palestina en Israël heeft zij geprobeerd tot uitdrukking te brengen in driehoeken bedekt door doeken doorsneden met scherpe vormen. Hiermee probeert ze het gevoel van onrecht te sublimeren.

Mieke Kettler is een door Stroom hcbk erkend kunstenaar. Haar werk is aangekocht door KPN Nederland en diverse overheidsinstellingen. Zij exposeert in binnen- en buitenland.

Meer over Mieke Kettler

151_11_002.jpg

Werk: 'Geel/Blauw' Mieke Kettler

Jan Naezer

Jan Naezer, Tandjong Morawa (1951) studeerde (cum laude) af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. 

Jan Naezer is een non-figuratief kunstenaar. Zijn abstracte etsen, schilderijen en aquarellen zijn ontdaan van elke literaire verwijzing. Jan Naezer verbeeldt niet, hij schept. De werken zijn op zichzelf staand en hebben louter een verwijzing naar zichzelf of het oeuvre van de kunstenaar. De werken hebben dan ook geen titels maar een doorlopende nummering.

De etsen, het hart van zijn werk, worden gekenmerkt door een rijke schakering van grafische contrasten die als vanzelfsprekend met elkaar in evenwicht zijn. Waren zijn vroegere prenten louter zwart/wit, tijdens een verblijf aan de grafische werkplaats te Berlijn maakte hij kennis met de chine en collé techniek. Bij deze techniek wordt tijdens het afdrukken een dun stuk gekleurd papier in de drukgang mee gelijmd. De prenten worden in een kleine oplage door de kunstenaar met de hand gedrukt waarna het bladgoud wordt aangebracht.

Naezer is geen traditionele schilder. Net als in het grafisch werk verhouden contrasten en kleurvlekken zich als vanzelfsprekend ten opzichte van elkaar. De beeldtaal van zijn grafiek loopt naadloos door in de schilderingen.

Exposities (een selectie):

Pulchri Studio, Den Haag / Zuid-Hollandse Grafiekmanifestatie, Den Haag / Grafiekbeurs Frankfurt, Duitsland / Galerie Wind, Soest / KunstRai, Amsterdam / Grafiekwinkel Inkt, Den Haag / Galerie Broutta, Parijs Frankrijk / Le genie de la Bastille, Parijs Frankrijk / Multiple Art, Düsseldorf Duisland / Holland Art Fair, Den Haag / Shell Nederland, Den Haag / ArtiBrak , Voorburg / Cityhall, Ottawa Canada / Galerie Het Cleyne Huys, Den Haag / LineArt Gent, België / Galerie Itinérante, Château-Gontier Frankrijk

Werken zijn o.a. opgenomen in:

Privécollectie van Prinses Beatrix / Collectie Haags Gemeentemuseum / Collectie Stedelijk Museum Berlijn / Collectie Stedelijk Museum Prinsenhof Delft / Collectie Rijksmuseum Twenthe / Kunstmuseum Den Haag / Leids Universitair Medisch Centrum / Diverse bedrijfs- en particuliere collecties

jan_naezer2.jpg

Bovenstaand werk: 'No. 6041' Jan Naezer 
Werk op startpagina: 'No. 6036' Jan Naezer 

agenda november