Rembrandt Rejected
Cultuurhuis Garenspinnerij

Rembrandt Rejected

vrijdag 22 november 2019, 20.00 uur

Iedereen die een kunstwerk heeft ingezonden voor selectie van de tentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’ van het Rijksmuseum, maar niet gekozen is, heeft een tweede kans gekregen om te exposeren in de Garenspinnerij. 

Een selectiecommissie heeft een keuze gemaakt uit de ingezonden kunstwerken. Deze commissie bestaat uit Marc de Beyer (directeur MuseumGouda), Willem van den Broek, (directeur Cultuurhuis Garenspinnerij) en Bas den Boer (beeldend kunstenaar). Vanaf vrijdag 22 november is de selectie (gratis) te bezichtigen in de Garenspinnerij. Het werk is te bezichtigen tot en met 20 december 2019 (let op: de Garenspinnerij is gesloten tijdens schoolvakanties). 

Waarom een expositie in in Gouda?

Een stukje geschiedenis... Na het overlijden van Saskia van Uylenburgh, de echtgenote van Rembrandt en moeder van hun zoon Titus, heeft Rembrandt een relatie met de ‘min’ van Titus, Geertje Dirckx. Als Rembrandt zijn 20 jaar jongere huishoudster Hendrikje Stoffels verleidt, is Geertje ‘rejected’ geworden. Geertje heeft de, van Rembrandt cadeau gekregen, juwelen van Saskia verpand waarna Rembrandt de familie van Geertje betaalt om haar voor ‘gek’ te laten verklaren. De ‘Krakeelkamer’ legt haar vervolgens een gevangenisstraf op van 12 jaar. Zij heeft daarvan 5 jaar in de grootste vrouwengevangenis van de Republiek, het Spinhuis in Gouda, uitgezeten. Haar gezondheid was na haar vervroegde vrijlating zo verzwakt dat zij kort daarna is overleden en uiteindelijk is begraven in haar geboorteplaats Edam.

agenda november