Shakespeare is hier
Cultuurhuis Garenspinnerij

Shakespeare is hier

zondag 23 april 2023, 14.00 tot 17.00 uur

Op 23 april, zijn geboorte- & sterfdag, bieden wij een middagvullend programma aan over Shakespeare. Bekijk de theatervoorstelling 'Shakespeare is hier', doe mee met een workshop en maak kennis met zijn bijzondere, beeldende taalgebruik. Ontdek dat de thema's van toen nog steeds heel actueel zijn! Hanneke Leroux en Maurits Tompot, schrijvers van boek 'Shakespeare was hier' zijn de initiatiefnemers en stadsdichter Jeffrey van Geenen opent deze familiedag! Je bezoekt de voorstelling en kiest een workshop om te volgen. 

Wie was Shakespeare?

Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht. Niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook door zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. Hij schreef 154 sonnetten en word wel beschouwd als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre kan worden verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema's die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films.

'Lost years' in Gouda?

De late jaren 1580 staan bekend als Shakespeares 'lost years', omdat onbekend is waar hij was en wat hij precies deed nadat hij Stratford voor Londen had verlaten. Een van de theorieën luidt dat Shakespeare als acteur met een toneelgezelschap op tournee zou zijn meegetrokken... zou hij in die periode ook in Gouda zijn geweest? Dat kun je lezen in het boek van Maurits Tompot en Hanneke Leroux, initiatiefnemers van deze middag. Of je kunt het hen persoonlijk vragen op 23 april.

VOORSTELLING 'Shakespeare is hier'

Voorstelling: 14.15-15.00 uur

Jongeren van het Jeugdtheaterhuis voeren de monologen van Shakespeare op, afgewisseld met muziek uitgevoerd door het Symfonieorkest van Cultuurhuis Garenspinnerij. De monologen vertegenwoordigen vier emoties die zowel in het theaterspel als in de muziek terugkomen. Na afloop van de voorstelling mogen de bezoekers zelf een instrument uitproberen.

WORKSHOPS

Workshopronde: 15.30-16.30 uur

Illustreren met Shakespeare (Adelien Noordzij)
Laat je inspireren door uitspraken en citaten van Shakespeare en ga aan de slag met gekleurd papier, tijdschriften, stiften, krijtjes, fineliners en meer. Je maakt een tekening, schilderijtje of collage gebaseerd op de teksten die jij mooi vindt. 

Sonnet maken (Goudse Dichtersschool)
Schrijf je eigen gedicht en leer het voordragen. 
Oorspronkelijk betekende het woord sonnet 'een kort gedichtje'. Tegenwoordig bestaat een sonnet altijd uit 14 versregels. Samen met de dichters van de ‘Goudse Dichtersschool’ schrijf jij een eigen sonnet!

Tickets

Tickets kosten € 7,50 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen - vanaf 8 jaar.  Dit is inclusief een drankje in de foyer.
 

agenda april