Start lezingen Kunstgeschiedenis VERPLAATST
Cultuurhuis Garenspinnerij

Start lezingen Kunstgeschiedenis VERPLAATST

woensdag 20 januari 2021, 10.45-12.45 uur

I.V.M. DE COVID RESTRICTIES WORDT DE START VAN DEZE CURSUS VERPLAATST NAAR EEN LATER MOMENT. ZODRA DE DATA DEFINITIEF ZIJN KUN JE DIT HIER TERUGVINDEN. HEB JIJ JE AL INGESCHREVEN? DAN ONTVANG JE BERICHT OVER DE NIEUWE DATA VIA ONZE ADMINISTRATIE.

Karin Braamhorst geeft weer een reeks meeslepende lezingen in het theater van de Garenspinnerij. Dit keer komen de volgende onderwerpen aan bod:

Malevitsj en de Russiche avant-garde

Met een klassieke opbouw volgen we de carrière van Malevitsj (geboren in 1879 in Kiev, overleden in 1935 in Leningrad), die in het begin echt geen exceptionele kunstenaar was maar een meeloper. Geleidelijk aan ontwikkelde hij zich tot een eigenzinnige, radicale vernieuwer.

Constable en Turner

Twee heel verschillende kunstenaars: Constable is de schilder van het Engelse platteland dat hem zo fascineerde vanwege de harmonie. Turner is vooral bekend geworden om zijn grote zeegezichten en wordt beschouwd als de schilder van het licht. 

Textiel Kunst

Textiel is lang verbonden geweest met het huiselijke domein en met functionaliteit. Meestal ging het om huisvlijt. Er werd weinig belang aan gehecht; het was een werk dat vrouwen erbij deden. Een gehaakte pannenlap is geen kunst omdat er een patroon wordt gevolgd zonder verdere toevoeging. In de jaren 1960 kwamen textiele werkvormen ineens het domein van de beeldende kunst binnen.

Artemisia

In 1610, het jaar dat ze 17 werd, schilderde Artemisia, dochter van de schilder Orazio Gentileschi, een verblindend meesterwerk in haar slaapkamer. 'Susanna en de Ouderen' is een heftig werk. Susanna zit naakt op een grijze stenen stoel, haar linkervoet dompelt in het heldere water van een poel waarin ze net heeft gebaad. Maar terwijl ze daar uitrust, doemen twee mannen op in de kleine ruimte van het schilderij. Deze griezels bespioneren Susanna niet alleen, ze dringen zich meedogenloos op. Het is een verbluffend werk, waarschijnlijk de krachtigste versie van dit bijbelverhaal ooit geschilderd.

Marlene Dumas en Luc Tuymans

In de hedendaagse kunst speelt schilderen weer een belangrijke rol. Maar veel huidige schilders baseren zich in hun werk niet direct op de waargenomen werkelijkheid, maar op bestaande ‘beelden’: foto’s en reproducties van televisie, film of andere media.

Black Art Matters

Er is een reden dat u allemaal de Mona Lisa kent en Vincent van Gogh en Rembrandt. Er bestaat zoiets als een afspraak wat echte 'kunst' is. Meestal is dat kunst van witte mannen. Maar er is een inhaalslag aan de gang. Kunst gemaakt door vrouwen staat de laatste jaren meer in de belangstelling en musea kijken steeds vaker hun depot na om te kijken of daar nog verborgen schatten liggen. Met Black Art Matters eisen zwarte kunstenaars hun plaats op.

Meer info en inschrijven

agenda januari