Superschurken en Tijdkreukels
Cultuurhuis Garenspinnerij

Superschurken en Tijdkreukels

vrijdag 9 november 2018

In 2022 bestaat Gouda 750 jaar. Ter voorbereiding op dit feestje is een spannend belevingsfestival in het leven geroepen voor alle leerlingen van het Goudse Basisonderwijs.

Superschurken en Tijdkreukels

Superschurken en Tijdkreukels is een nieuw festival waarbij leerlingen actief de Goudse geschiedenis beleven en samen aan de slag gaat met kunst- en cultuureducatie. Leerkrachten schrijven hun groep(en) in om één dagdeel mee te doen op 9 november. Groep 1 t/m 4 krijgt bezoek op school en voor de kinderen van groep 5 t/m 8 staan de deuren van Cultuurhuis Garenspinnerij (Turfsingel 34) wagenwijd open.

Het verhaal...

Het festival werkt met een verhalend thema rondom 750 jaar Gouda. Alle verhalen uit Gouda zijn gebundeld in ‘Het schrift der belevenissen’. Maar door een fout van de bewaker van ‘Het schrift der belevenissen’ lopen alle tijden door elkaar… Superschurken uit de Goudse geschiedenis spannen samen om onrust te stoken en hebben een deel van de verhalen ontvreemd. De geschiedenis is opeens incompleet en het lijkt erop dat het feest rondom Gouda 750 jaar niet door kan gaan! Aan Goudse kinderen de taak om, met hulp van de Goudse Helden uit de geschiedenis, (nieuwe) verhalen te schrijven en de superschurken te verslaan.

In aanloop naar het festival wordt dit verhaal geïntroduceerd bij de deelnemende scholen. Tijdens het festival helpen alle leerlingen actief mee aan het bestrijden van de superschurken en het schrijven van nieuwe verhalen. De kinderen volgen twee workshops, die bijdragen aan de oplossing van het verhaal. Ook vinden er overal kleine theaterstukjes plaats; historische personen uit Gouda lopen tijdens het festival door het gebouw. Zo beleven van dichtbij de kinderen de geschiedenis van Gouda!

Tijdens de grote finale, na de twee workshops, vallen alle puzzelstukjes op hun plek en worden de superschurken (hopelijk) verslagen!

Beleef het mee

Doe mee met jouw groep op vrijdag 9 november, want kunst- en cultuureducatie was nog nooit zo spannend. Let op: er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. Kijk voor de voorwaarden en om in te schrijven op: www.bsgouda.nl. Deelname is gratis.

Dit festival is tot stand gekomen door samenwerking van de volgende organisaties:
Cultuurhuis Garenspinnerij, Jeugdtheaterhuis, het Streekarchief, Bibliotheek Gouda, het Verzetsmuseum, Museum Gouda, Filmhuis Gouda, de Goudse Schouwburg en de Kunstuitleen.

agenda november