3x Portret & Model (2D&3D)

DOCENTEN: Bas den Boer, Femke Kempkes, Francis Frionnet

Leer tijdens 3 x Portret en Model in 15 lessen op 3 verschillende manieren portretteren:

Tekenen (5 lessen)

De meest essentiële en klassieke vorm van tekenen is het werken naar de natuur met een levend model. De mens in al zijn vormen is een onuitputtelijke inspiratiebron. Tijdens deze cursus werk je naar waarneming. Je traint jezelf in het zien en weergeven van menselijke verhoudingen en de anatomie van het model. Je leert een portret opzetten en werkt toe naar gelijkenis. We leggen in deze cursus afwisselend de nadruk op portret, gekleed model en ongekleed model. Lange en korte standen worden afgewisseld. Je wordt uitgedaagd om met diverse materialen te experimenteren. 

Boetseren (5 lessen)

Een gelijkend portret boetseren, begint met goed leren kijken. Je leert je model vertalen naar een ruimtelijk beeld. Schaduw en licht druk je uit door je beeld de juiste bollingen en hollingen te geven. Zo werk je stap voor stap aan de constructie van het hoofd en leer je een realistisch portret in klei te maken. Je krijgt eerst uitleg over de anatomische verhoudingen van het hoofd en leert hoe je die praktisch kunt opzetten. Daarna volgen de details in het gezicht zoals neus, mond en ogen. Je boetseert je eigen model aan de hand van foto’s die je zelf meeneemt. Als je al wat verder bent en de basis beheerst, kun je expressie in het beeld gaan leggen. Iedereen kan op zijn of haar eigen niveau werken en ontdekken hoe complex maar prachtig een gezicht in elkaar zit.

Fotograferen (5 lessen)

Portretfotografie gaat verder dan alleen het fotograferen van iemand’s gezicht. Het gaat over het vastleggen van menselijke expressie. Dus niet alleen in beeld brengen hoe de buitenkant eruit ziet, maar ook wat er omgaat in die persoon. Fotograferen is goed leren kijken, doen en daarna de foto's bestuderen. We bespreken daarom direct na elke oefening jouw resultaten. Zo ontvang je persoonlijke feedback en krijg je de aandachtspunten stapsgewijs in de vingers. Ook leer je hoe je de foto’s kunt bewerken in Adobe Lightroom.

  • Leer door te doen in een ondersteunende omgeving
  • Begrijp hoe je sterke portretten kunt maken
  • Leer om met fel licht en gebrek aan licht om te gaan
  • Leer technieken om met een reflector te werken

Cursusdata

Niveau Beginners en gevorderden
Aantal lessen 15
Lesduur 2,5 uur
Locatie Cultuurhuis Garenspinnerij
Startdatum 28-10-'21, 19:30
Dag Donderdag
Code 23610
Docent Bas den Boer, Francis Frionnet, Femke Kempkes

Inschrijven € 342,-

Docenten voor deze cursus