Cyanotype

Korte cursus

DOCENT: JUDITH SLUIJTER

Tijdens deze cursus leer jij zelf een blauwdruk te maken. Lichtgevoelig papier is aanwezig. Je maakt met behulp van verschillende materialen een beeld en belicht dat met behulp van UV-lampen. Na de cursus ben je in het bezit van een aantal prachtige zelfgemaakte cyanotypes! 

Cyanotype is een fotografisch proces waarbij na ontwikkeling een cyaan blauwe afdruk ontstaat. Deze manier van fotograferen is al heel oud en werd door de fotograaf, astronoom en wetenschapper John Herschel ontdekt in 1842. Toch was het een ander die er mee aan de haal ging en er een toepassing voor vond: botaniste Anna Atkins. Zij bracht een gelimiteerde serie boeken met cyanotypische afbeeldingen uit die varens, mossen en andere planten beschreven. Zij wordt ook wel gezien als de eerste vrouwelijke fotograaf. Het Rijksmuseum heeft in 2017 een prachtig boek van haar aangekocht met 307 cyanotypes.

De 3 lessen worden gegeven op: 26 januari, 2 en 9 februari 2021. Deze groep is reeds vol.

Tijdens de cursus komen er nog materiaalkosten voor o.a. papier bij. Deze worden tijdens de cursus verrekend met de docent.