Douwe van der Meulen

Docent Muziek | Hobo

Over mij

Toen ik de hobo voor het eerst hoorde, wist ik onmiddellijk dat ik een hoboïst was: de klank gaat recht door het hart.

Mijn eerste hobolessen kreeg ik op de muziekschool in Sneek, gestudeerd heb ik aan het Conservatorium van Amsterdam en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Om mij te bekwamen in het bespelen van historische instrumenten heb ik enkele jaren lessen gevolgd bij barokspecialist Frank de Bruine.

Momenteel speel ik vast in Het Promenade Orkest en Het Laurens Bachorkest. Verder heb ik gespeeld in de Marinierskapel der Koninklijke Marine, Het Orkest van het Oosten, Het Gelders Orkest, Het Brabants Orkest en Het Residentie Orkest. Regelmatig speel ik in cantatediensten in binnen- en buitenland, met bijvoorbeeld Het Residentie Bachorkest en Camerata Delft, in wisselende samenstellingen, op zowel historische als ook moderne instrumenten. Hiernaast speel ik met Het Ensemble Wervelwind in de voorstelling Zwier,jeugdmuziektheater onder de noemer: “Verse muziek voor een jong publiek!”

Mijn hoboverzameling bestaat inmiddels uit acht instrumenten, zodat ik altijd kan spelen op het historisch-stilistisch best passende instrument. Het aantal kleppen, bijvoorbeeld, wil nog wel wisselen, maar welbeschouwd verschillen alle instrumenten per periode als het gaat om vingerzetting, embouchure. — En ja, voor al deze instrumenten snijd ik zelf de rietjes.

Ik geef de cursussen