Goudse Iconen

 

Afsluiting project Goudse Iconen

Ruim anderhalf jaar nadat de eerste hand werd gelegd aan De Goudse Iconen, is dit kunstproject met de finale van Gouda750 tot een einde gekomen. De intussen beroemde kaasboerinnen stonden tijdens de finaledagen nog één keer bij elkaar, achter de Agnietenkapel, met hun blik gericht op de originele kaasboerin die ontworpen is door Ineke van Dijk. 

Grootse plannen

De plannen van Willem van den Broek, voormalig directeur van Cultuurhuis Garenspinnerij, en de organisatie van Gouda750 waren een aantal jaren groot. Heel groot. En die plannen overtroffen alle verwachtingen. Het was niet eens zozeer bedacht, maar per ongeluk -mede door COVID19- werd het project ook echt een puur Gouds project. De iconen konden niet meer overzees worden gemaakt en de Goudse Betonmortel Centrale schoot te hulp. 

Verbinding

goudse iconen 2De kaasboerinnen werden gemaakt van beton en wegens hun zware gewicht werden ze geplaatst in een loods van de Goudse Betonmortel Centrale. Dat betekende dat de bijna 500 deelnemers hun icoon in de loods moesten beschilderen. Hierdoor ontstond de situatie dat de deelnemers elkaar konden ontmoeten, elkaar konden helpen op allerlei mogelijke manieren en ontstonden er nieuwe vriendschappen. Ontstond de verbinding. Prachtig voor projectleider Esther van Pomeren om vanaf de zijlijn mee te mogen maken.   

Het boek ‘50x Goudse Iconen’

De verhalen van de deelnemers werden allemaal opgeschreven. En daar werd het boek ‘50x Goudse Iconen’ van gemaakt. Een aanrader om te lezen; al die verschillende mensen die aan het project hebben gewerkt met allemaal hun eigen manier waarop zij Gouda door willen geven. De boeken zijn nog altijd te koop, bij o.a. Boekhandel Verkaaik, Museum Gouda en Cultuurhuis Garenspinnerij. Van het gehele maakproces is een documentaire gemaakt door Hedwig Schipperheijn en er werden miniatuur iconen gemaakt van beton, chocola en kaars.  

Ieder icoon een eigen plek

Hoeveel mensen er tijdens of na het bezoek van Koning Willem-Alexander naar de iconen op de Markt zijn komen kijken, is niet bekend, maar dat het er veel waren, is een feit. Nadat alle 50 Goudse Iconen hun eigen plek in Gouda hadden gekregen kon iedereen de route langs de iconen lopen of fietsen met behulp van de plattegrond of de Xplore app. Hardloop-, wielren- en wandelgroepen gebruikten de route massaal en er werden honderden, zo niet duizenden  foto’s door Gouwenaren en toeristen gemaakt bij de beelden. 

Weer bij elkaar

iconen slotweekend 2Na 5 maanden op hun eigen plek in de stad te hebben gestaan, kwamen de kaasboerinnen voor het finaleweekend van Gouda 750 jaar, op 17 september 2022 bijna allemaal weer bij elkaar. Achter de Agnietenkapel oog in oog met de originele kaasboerin van Ineke van Dijk waarmee de cirkel rond was.  

Sommige iconen blijven op hun plek staan, anderen krijgen een nieuwe plaats en voor weer anderen wordt nog een bestemming gezocht. Ze zijn dus zeker niet uit het Goudse straatbeeld verdwenen en hopelijk zijn ze er nog heel lang te zien.

Fier vooruitkijkend naar een mooie toekomst voor de stad, als een Gouds Icoon dat staat voor verbinding en verdraagzaamheid.  

 _______________________________________________________

 Goudse Iconen - bekijk hier de documentaire

Het verbindende kunstproject Goudse Iconen is onze bijdrage aan de festiviteiten in 2022 ter ere van het 750-jarig bestaan van Gouda als stad. Van het bronzen kunstwerk ‘De Kaasboerin’ van Ineke van Dijk zijn 50 betonnen exemplaren gegoten. Bijna 500 Gouwenaars, met uiteenlopende achtergronden, hebben deze beelden bewerkt. 


Bekijk hier het fotoalbum van de feestelijke bijeenkomst/boekpresentatie

Plattegronden

Vanaf 15 april staan alle 50 kaasboerinnen, ofwel 'De Goudse Iconen' op hun plaats in Gouda en kan iedereen er op uit om te gaan kijken. Je kunt de plattegrond ophalen bij diverse Goudse plekken zoals de VVV, Museum Gouda en uiteraard Cultuurhuis Garenspinnerij. Maar je kunt het ook bekijken via de Xplore app Gouda of download hem hieronder.

Oh ja en mocht je ze gaan bekijken; we zien heel graag foto's op de socials verschijnen, dus vergeet niet om ons te taggen of deze hashtags te gebruiken: #goudseiconen #gouda750 #geefgoudadoor

Download hier de plattegrond met de locaties van alle Iconen. Klik op de foto's:

gs2204 routekaart binnenstad

gs2204 routekaart stad
___________________________________________________________

Boek '50x Goudse Iconen' nu te reserveren!

gs2101 voorzijde goudse iconen socialsDit boek beschrijft de ontwikkeling en realisatie van het project, maar het vertelt ook de verhalen achter de beelden. Verhalen van wijkteams, buurthuizen, raadsleden, sportverenigingen, de sociale opvang, de zorg, scholen, culturele instellingen, nieuwe stadsgenoten, gidsen en kunstenaars. Een boek over de mensen en het leven in de stad Gouda, en hoe zij de stad willen doorgeven aan de toekomst.

Het boek is verkrijgbaar vanaf begin juni 2022 bij Boekhandel Verkaaik. 

 _______________________________________________________

Goudse Iconen - De verhalen

thumbnail img 7036Als je de loods van de Goudse Betonmortel Centrale van buiten ziet, zou je nooit raden wat zich daarbinnen afspeelt. Het eerste wat je opmerkt zodra de deur open gaat, is een bonte verzameling aan kleuren. Om vlak erna te beseffen dat je kijkt naar kunst met een grote K -> allemaal dezelfde Kaasboerinnen, wel 50 stuks, maar dan allemaal anders, in alle kleuren en stijlen. En als je dan verder naar binnen stapt en eens goed om je heen kijkt, ontdek je de details op de beelden. Veel details. Want de beelden zijn niet zomaar een beetje geschilderd. Nee, ze vertellen een verhaal. Stuk voor stuk. En die verhalen worden allemaal verteld. En opgeschreven. Zodat altijd kan worden nagelezen hoe de makers van deze 50 beelden Gouda door gaan geven. Dat wordt een heel mooie verzameling aan verhalen. Momenteel wordt alles verteld, uitgewerkt, gelezen, verbeterd en weer gelezen ;-) Het boek komt in mei of juni 2022 uit. We houden je op de hoogte!

________________________________________________________________

Kick-Off project Goudse Iconen 

Op donderdag 11 november 2021 was de Kick-Off van ons kunstproject Goudse Iconen voor Gouda 750.
Onder het genot van een drankje en heerlijke blokje Goudse kaas, openden Directeur Willem van den Broek en Wethouder Thierry van Vugt het project officieel.
 
Vanaf nu worden alle betonnen kaasboerinnen door diverse groeperingen uit Gouda omgetoverd tot prachtige kunstwerken. Volg onze Facebookpagina en @goudseiconen op Instagram om niets te missen van dit project.
 
Lees hier de reportage van Het Kontakt Goudse Post door Marianka Peters.
________________________________________________________________
 

Hoera, Gouda 750 jaar!

In 2022 viert ons prachtige Gouda dat ze 750 jaar stadsrechten heeft. Cultuurhuis Garenspinnerij viert dit natuurlijk mee en heeft een groot verbindend, sociaal kunstproject ontwikkeld met als titel 'De Goudse Iconen'. 

De Goudse Iconen

Het kunstwerk ‘de Kaasboerin’ van Ineke van Dijk uit het centrum van Gouda krijgt vijftig betonnen zusjes - gemaakt op ware grootte. Uiteenlopende groepen Gouwenaars, met verschillende achtergronden, beschilderen de beelden en bouwen zo samen aan een inclusieve stad waar we trots op zijn!

Samen met projectleider Esther van Pomeren en Programmateam Gouda750 zijn we aan een mooie reis begonnen met de Goudse Iconen, 50 nieuwe versies naar het bekende beeld de Kaasboerin van Ineke van Dijk. We worden blij van alle stappen die we al hebben kunnen zetten en kijken naar de resultaten. 

In de prachtige fabriekshal van GBC/Van Nieuwpoort staan de betonnen beelden klaar om bewerkt te worden. De eerste kunstenaars zijn al klaar en diverse groepen zijn al gestart. Bij De Goudse Betonmortel Centrale worden wekelijks drie beelden gegoten, afgewerkt en in de grondverf gezet. Zo groeit het 'leger kaasmeisjes' gestaag.

Elk beeld weegt 750 kilo en krijgt straks een plekje in de wandel/fietsroute door Gouda. Vanaf april tot en met september 2022 kan iedereen deze tocht gaan maken en genieten van 50 verschillende kunstwerken. Je leert zo de wijken van Gouda kennen en zie je op welke manier de 300 deelnemers het thema "Hoe geef ik Gouda door aan de toekomst' hebben verwerkt.

Hoe komt het project tot stand?

Fonds Gouda 750, Rabobank en Prins Bernhardfonds
Het Fonds Gouda 750 heeft een belangrijke financiële bijdrage uit het fonds toegekend. Ook het Prins Bernhardfonds en de Rabobank geven een financiële bijdrage. 

Voor een belangrijk deel wordt ons project mogelijk gemaakt door de bijdrage en ondersteuning van diverse bedrijven uit Gouda. 

Van Nieuwpoort Groep
Via de Van Nieuwpoort groep zijn wij in contact gekomen met diverse andere ondernemers in de stad. Gerard van Nieuwpoort is voor het project van onschatbare waarde. 

Goudse Betonmortel Centrale en Promen
Intussen zijn we ‘kind aan huis’ in de GBC. De beelden worden er in beton gegoten, elke week drie stuks. Het is geweldig om te zien hoe de medewerkers van GBC ons met raad en daad terzijde staan en helpen met de productie. 

Slangen Staal
Alex Slangen van Slangen Staal was al snel betrokken bij de voorbesprekingen over de productie van de beelden. Niet alleen voor het staal in de beelden dat de beelden hun evenwicht geeft, maar ook voor het ingenieus ontworpen hijssysteem. Hiermee kunnen de beelden straks in de stad worden geplaatst.

137_beeld_in_hijsconstructie.jpg    132_beeldenrij.jpg

Gamma Gouda
Het is een warm bad als we bij de Gamma binnenstappen. Het personeel is bijna net zo enthousiast als wijzelf over dit project. Gamma biedt de primer, epoxylak en materialen om de beelden perfect te prepareren voor de kunstenaars en deelnemers ermee aan de slag gaan.

Promen en Kwadraad
Promen en Kwadraad zijn partners in de organisatie van het project. Promen zorgt o.a. voor de ondersteuning tijdens het gietproces bij GBC. Kwadraad ondersteunt in het verbinden van mensen uit de wijkcentra en zet een sociaal makelaar in om de groepen te begeleiden.

Ook buiten Gouda vinden we organisaties die De Goudse Iconen mede mogelijk maken.

Royal Talens
Royal Talens sponsort alle acrylverf en schilderbenodigdheden.

Adoptie beelden

  • Diverse organisaties adopteren beelden die door deelnemers beschilderd zijn en ondersteunen zo het project: Woonpartners Gouda, Mozaiek Wonen, SOG/bewonersplatform en Mokveld hebben toegezegd, diverse andere partners overwegen een beeld te adopteren.
  • Ook verenigingen en 'vrienden van' organisaties kunnen een beeld adopteren.

Tijdlijn Goudse Iconen

  • Tot en met februari worden de 50 beelden beschilderd door ca 300 deelnemers, een dwarsdoorsnede van de bewoners van de stad.
  • In april wordt het boek met foto’s van de beelden en deelnemers gepubliceerd.
  • In april maken de 50 beelden onderdeel uit van de openingsmanifestatie van Gouda 750.
  • Tussen april en september 2022 staan de 50 beelden – als fiets/wandelroute – in de binnenstad en verspreid over alle wijken van Gouda.
  • Er wordt een korte documentaire gemaakt over het project De Goudse Iconen

103_dushi_willem_beeld.jpg  114 kinder iconen    

Voor nu, iedereen heel hartelijk bedankt voor de ondersteuning van dit waardevolle project. Samen maken we Gouda!

Heb je een vraag over dit project? Mail naar info@cultuurhuisgarenspinnerij.nl 

70_beeld_klaar_1.jpg

Beeld op de foto: beschilderd door Ruud Verkerk