MET DANK AAN

van_nieuwpoort_logo.jpg

  

gbc_logo.jpg

  

slangen_staal_logo.jpg

 

logo_gamma_gouda_rgb300.jpg

 

 

millro_logo_cmyk.jpg

 

 

 101_royal_talens_logo_rgb.jpg

 

102_pr_bernhardfonds_logo_drukwerk.jpg

 

download_2.jpeg

 

 

Hoera, Gouda 750 jaar!

In 2022 viert ons prachtige Gouda dat ze 750 jaar stadsrechten heeft. Cultuurhuis Garenspinnerij viert dit natuurlijk mee en heeft een groot verbindend, sociaal kunstproject ontwikkeld met als titel 'De Goudse Iconen'. 

De Goudse Iconen

Het kunstwerk ‘de Kaasboerin’ van Ineke van Dijk uit het centrum van Gouda krijgt vijftig betonnen zusjes - gemaakt op ware grootte. Uiteenlopende groepen Gouwenaars, met verschillende achtergronden, beschilderen de beelden en bouwen zo samen aan een inclusieve stad waar we trots op zijn!

Samen met projectleider Esther van Pomeren en Programmateam Gouda750 zijn we aan een mooie reis begonnen met de Goudse Iconen, 50 nieuwe versies naar het bekende beeld de Kaasboerin van Ineke van Dijk. We worden blij van alle stappen die we al hebben kunnen zetten en kijken uit naar de echte start van het project na de zomervakantie, als het beschilderen en bewerken van de 50 beelden echt van start gaat!

esther_van_pomeren_uitsnede.jpg  68_ineke_pieter_thierry.jpeg

 • Samen met Goudse ondernemingen laat de Garenspinnerij de betonnen beelden gieten, elk beeld weegt ca. 750 kg!
 • Samen met de maatschappelijke organisaties Promen en Kwadraad benaderen we zo’n driehonderd mensen om de beelden te beschilderen, ca. 300 Gouwenaars doen dus mee!
 • Ook krijgen tien Goudse kunstenaars de opdracht een beeld te beschilderen
 • De vijftig beelden krijgen in 2022 allemaal een plek in de binnenstad en in wijken van Gouda en zullen daar van april t/m september staan

Hoe komt het project tot stand?

Fonds Gouda 750, Rabobank en Prins Bernhardfonds

Het Fonds Gouda 750 heeft een belangrijke financiële bijdrage uit het fonds toegekend. Ook het Prins Bernhardfonds en de Rabobank geven een financiële bijdrage. Voor een belangrijk deel wordt ons project mogelijk gemaakt door de bijdrage en ondersteuning van diverse bedrijven uit Gouda. 

Van Nieuwpoort Groep

Via de Van Nieuwpoort groep zijn wij in contact gekomen met diverse andere ondernemers in de stad. Gerard van Nieuwpoort is voor het project van onschatbare waarde. Bedankt voor het meedenken, het vinden van oplossingen en het bieden van de grote mogelijkheden.

Goudse Betonmortel Centrale en Promen

Intussen zijn we ‘kind aan huis’ in de GBC. De beelden worden er in beton gegoten, elke week drie stuks. Het is geweldig om te zien hoe de medewerkers van GBC ons met raad en daad terzijde staan en helpen met de productie. Ruud van Pelt, van harte bedankt voor alle mogelijkheden en ondersteuning. Peter Dekker, bedankt voor de geweldige samenwerking en Promen voor de extra handjes bij het gieten. 

126 gerard ronald marien

124_gbc_mal.jpg  136_burgerzaal_promo.jpg

Slangen Staal

Alex Slangen van Slangen Staal was al snel betrokken bij de voorbesprekingen over de productie van de beelden. Niet alleen voor het staal in de beelden dat de beelden hun evenwicht geeft, maar ook voor het ingenieus ontworpen hijssysteem. Hiermee kunnen de beelden straks in de stad worden geplaatst.

137_beeld_in_hijsconstructie.jpg  138_beeldengroep_mooi.jpeg  

132_beeldenrij.jpg

Gamma Gouda

Het is een warm bad als we bij de Gamma binnenstappen. Het personeel is bijna net zo enthousiast als wijzelf over dit project. Gamma biedt de primer, epoxylak en materialen om de beelden perfect te prepareren voor de kunstenaars en deelnemers ermee aan de slag gaan.

Promen en Kwadraad

Promen en Kwadraad zijn partners in de organisatie van het project. Promen zorgt o.a. voor de ondersteuning tijdens het gietproces bij GBC. Kwadraad ondersteunt in het verbinden van mensen uit de wijkcentra en zet een sociaal makelaar in om de groepen te begeleiden.

Ook buiten Gouda vinden we organisaties die De Goudse Iconen mede mogelijk maken.

 • MILLRO uit Woerden freesde onze twee beelden op ware grootte. Deze kunststof beelden waren nodig voor het produceren van de gietmal en als promobeeld.
 • Royal Talens sponsort alle acrylverf en schilderbenodigdheden.

Adoptie beelden

 • Diverse organisaties adopteren door deelnemers beschilderde beelden en ondersteunen zo het project.
 • Ook verenigingen en 'vrienden van' organisaties kunnen een beeld adopteren.

Tijdlijn Goudse Iconen

 • Een prijsvraag in het najaar 2021 op de basisscholen om twee scholen met het beste ontwerp te selecteren
 • Tussen september en maart worden de 50 beelden beschilderd door ca 300 deelnemers, een dwarsdoorsnede van de bewoners van de stad.
 • Voor april wordt het boek met foto’s van de beelden en deelnemers gepubliceerd.
 • In april maken de 50 beelden onderdeel uit van de openingsmanifestatie van Gouda 750.
 • Tussen april en september 2022 staan de 50 beelden – als fiets/wandelroute – in de binnenstad en verspreid over alle wijken van Gouda.
 • Er wordt een korte documentaire gemaakt over het project De Goudse Iconen

103_dushi_willem_beeld.jpg  114 kinder iconen  83_nizar_al_hattab.jpg  

82_jan_van_lokhorst.jpg  84_rasta.jpg

Voor nu, iedereen heel hartelijk bedankt voor de ondersteuning van dit waardevolle project. Samen maken we Gouda!

Heb je een vraag over dit project? Stuur ons een mail via info@cultuurhuisgarenspinnerij.nl 

70_beeld_klaar_1.jpg

Beeld op de foto: beschilderd door Ruud Verkerk

Goudse Iconen - bekijk de trailer

Bekijk hier de kick off liverstream terug

Heb je woensdag 31 maart de kick off livestream van het project gemist? Geen probleem! Hier kijk je het terug: