MET DANK AAN

van_nieuwpoort_logo.jpg

  

gbc_logo.jpg

  

slangen_staal_logo.jpg

 

logo_gamma_gouda_rgb300.jpg

 

 

millro_logo_cmyk.jpg

 

 

 101_royal_talens_logo_rgb.jpg

 

102_pr_bernhardfonds_logo_drukwerk.jpg

 

download_2.jpeg

 

 


Kick-Off project Goudse Iconen 

Op donderdag 11 november 2021 was de Kick-Off van ons kunstproject Goudse Iconen voor Gouda 750.
Onder het genot van een drankje en heerlijke blokje Goudse kaas, openden Directeur Willem van den Broek en Wethouder Thierry van Vugt het project officieel.
 
Vanaf nu worden alle betonnen kaasboerinnen door diverse groeperingen uit Gouda omgetoverd tot prachtige kunstwerken. Volg onze Facebookpagina en @goudseiconen op Instagram om niets te missen van dit project.
 
Lees hier de reportage van Het Kontakt Goudse Post door Marianka Peters.
________________________________________________________________
 

Hoera, Gouda 750 jaar!

In 2022 viert ons prachtige Gouda dat ze 750 jaar stadsrechten heeft. Cultuurhuis Garenspinnerij viert dit natuurlijk mee en heeft een groot verbindend, sociaal kunstproject ontwikkeld met als titel 'De Goudse Iconen'. 

De Goudse Iconen

Het kunstwerk ‘de Kaasboerin’ van Ineke van Dijk uit het centrum van Gouda krijgt vijftig betonnen zusjes - gemaakt op ware grootte. Uiteenlopende groepen Gouwenaars, met verschillende achtergronden, beschilderen de beelden en bouwen zo samen aan een inclusieve stad waar we trots op zijn!

Samen met projectleider Esther van Pomeren en Programmateam Gouda750 zijn we aan een mooie reis begonnen met de Goudse Iconen, 50 nieuwe versies naar het bekende beeld de Kaasboerin van Ineke van Dijk. We worden blij van alle stappen die we al hebben kunnen zetten en kijken naar de resultaten. 

In de prachtige fabriekshal van GBC/Van Nieuwpoort staan de betonnen beelden klaar om bewerkt te worden. De eerste kunstenaars zijn al klaar en diverse groepen zijn al gestart. Bij De Goudse Betonmortel Centrale worden wekelijks drie beelden gegoten, afgewerkt en in de grondverf gezet. Zo groeit het 'leger kaasmeisjes' gestaag.

Elk beeld weegt 750 kilo en krijgt straks een plekje in de wandel/fietsroute door Gouda. Vanaf april tot en met september 2022 kan iedereen deze tocht gaan maken en genieten van 50 verschillende kunstwerken. Je leert zo de wijken van Gouda kennen en zie je op welke manier de 300 deelnemers het thema "Hoe geef ik Gouda door aan de toekomst' hebben verwerkt.

 

Hoe komt het project tot stand?

Fonds Gouda 750, Rabobank en Prins Bernhardfonds

Het Fonds Gouda 750 heeft een belangrijke financiële bijdrage uit het fonds toegekend. Ook het Prins Bernhardfonds en de Rabobank geven een financiële bijdrage. 

Voor een belangrijk deel wordt ons project mogelijk gemaakt door de bijdrage en ondersteuning van diverse bedrijven uit Gouda. 

Van Nieuwpoort Groep

Via de Van Nieuwpoort groep zijn wij in contact gekomen met diverse andere ondernemers in de stad. Gerard van Nieuwpoort is voor het project van onschatbare waarde. 

Goudse Betonmortel Centrale en Promen

Intussen zijn we ‘kind aan huis’ in de GBC. De beelden worden er in beton gegoten, elke week drie stuks. Het is geweldig om te zien hoe de medewerkers van GBC ons met raad en daad terzijde staan en helpen met de productie. 

Slangen Staal

Alex Slangen van Slangen Staal was al snel betrokken bij de voorbesprekingen over de productie van de beelden. Niet alleen voor het staal in de beelden dat de beelden hun evenwicht geeft, maar ook voor het ingenieus ontworpen hijssysteem. Hiermee kunnen de beelden straks in de stad worden geplaatst.

137_beeld_in_hijsconstructie.jpg    132_beeldenrij.jpg

Gamma Gouda

Het is een warm bad als we bij de Gamma binnenstappen. Het personeel is bijna net zo enthousiast als wijzelf over dit project. Gamma biedt de primer, epoxylak en materialen om de beelden perfect te prepareren voor de kunstenaars en deelnemers ermee aan de slag gaan.

Promen en Kwadraad

Promen en Kwadraad zijn partners in de organisatie van het project. Promen zorgt o.a. voor de ondersteuning tijdens het gietproces bij GBC. Kwadraad ondersteunt in het verbinden van mensen uit de wijkcentra en zet een sociaal makelaar in om de groepen te begeleiden.

Ook buiten Gouda vinden we organisaties die De Goudse Iconen mede mogelijk maken.

Royal Talens

Royal Talens sponsort alle acrylverf en schilderbenodigdheden.

Adoptie beelden

  • Diverse organisaties adopteren door deelnemers beschilderde beelden en ondersteunen zo het project: Woonpartners Gouda, Mozaiek Wonen, SOG/bewonersplatform en Mokveld hebben toiegezegd, diverse andere partners overwegen een beeld te adopteren.
  • Ook verenigingen en 'vrienden van' organisaties kunnen een beeld adopteren.

Tijdlijn Goudse Iconen

  • Tot en met februari worden de 50 beelden beschilderd door ca 300 deelnemers, een dwarsdoorsnede van de bewoners van de stad.
  • In april wordt het boek met foto’s van de beelden en deelnemers gepubliceerd.
  • In april maken de 50 beelden onderdeel uit van de openingsmanifestatie van Gouda 750.
  • Tussen april en september 2022 staan de 50 beelden – als fiets/wandelroute – in de binnenstad en verspreid over alle wijken van Gouda.
  • Er wordt een korte documentaire gemaakt over het project De Goudse Iconen

103_dushi_willem_beeld.jpg  114 kinder iconen    

  

Voor nu, iedereen heel hartelijk bedankt voor de ondersteuning van dit waardevolle project. Samen maken we Gouda!

Heb je een vraag over dit project? Stuur ons een mail via info@cultuurhuisgarenspinnerij.nl 

70_beeld_klaar_1.jpg

Beeld op de foto: beschilderd door Ruud Verkerk

Goudse Iconen - bekijk de trailer

Bekijk hier de kick off live stream terug

Heb je woensdag 31 maart de kick off livestream van het project gemist? Geen probleem! Hier kijk je het terug: