Leerlingen Al Qalam 

De kaasboerin van Islamitische basisschool Al Qalam houdt een pen vast. En de reden is simpel: omdat Al Qalam ‘De Pen’ betekent. Nadat de school de ontwerpwedstrijd voor het kunstproject had gewonnen, mochten acht leerlingen uit Groep 7 en 8 aan de slag om het beeld te gaan beschilderen.

Kunst- en cultuurdocente Suus van Tienhoven vertelt dat de leerlingen tijdens een inspiratieles in de Garenspinnerij hebben bedacht om het beeld in de stijl van een alhambra-mozaïek te maken. “Dat past mooi bij hun cultuur. De kinderen hebben de patronen in de vakjes van de mozaïek zelf bedacht en geschilderd. Voor alle vlakken zijn de kleuren uit het logo van de school gebruikt. De kinderen houden allemaal erg van glitter en goud en dat is goed terug te zien op het beeld.” 

Uit de pen stroomt een inktvlek en in die vlek is een gedicht van de in Gouda geboren dichter Hieronymus van Alphen geschreven. “Het gedicht heet ‘Het Vrolijk Leeren’ en hij schreef het in 1770 speciaal voor kinderen. Dit vonden we mooi en toepasselijk.”

“De kinderen vonden het een positieve ervaring om aan dit project mee te doen. Zo kunnen ze laten zien dat we ook een creatieve school zijn en we zijn dan ook erg trots op het resultaat.” 

 

“Laat gelijkheid en gelijke kansen in de maatschappij samen gaan met respect voor culturele, etnische en religieuze veelvormigheid.”

 

al_qalam.jpg