Internationale Schakel Klas Gouda 

Aan dit beeld werkten 12 jongeren uit verschillende landen en van diverse culturen samen. Docente Francis Lieftink: “Deze leerlingen waren op zoek naar verbinding en toen deze kans kwam, was dat heel mooi. Ze ervaren het project als een heel warm welkom in Gouda.” 

De ISK-afdeling van Scholengroep Carmelcollege Gouda biedt onderwijs aan leerlingen van 12 tot en met 17 jaar die nog maar kort in Nederland wonen en het Nederlands nog niet genoeg beheersen om de lessen in het reguliere onderwijs te volgen. 

“Wat je op het beeld ziet, is echt een mengelmoes. En dat was ook de bedoeling, want de leerlingen vormen zelf een mengelmoes van culturen. Ze zijn begonnen met een graffiti-gerelateerd beeld. Zij kenden Gouda eigenlijk alleen van de kaas en daarom tekenden ze in eerste instantie het woord kaas in hun eigen talen. Van Vietnamees tot Roemeens en van Irakees tot Pools. De rest is tijdens het proces ontstaan toen ze Gouda, elkaar en mensen in de fabriek leerden kennen.”

De leerlingen hebben het meest met zwarte markers gewerkt en daardoor ontwikkelde zich een zwart-wit beeld. Daar was niet iedereen het mee eens, dus is er hier en daar kleur in gebracht. En je zag ter plekke de verbinding ontstaan: verschillende mensen, dus verschillende meningen en smaken creëerden samen een prachtig resultaat!


“Ondanks veel verschillen kunnen er mooie verbindingen ontstaan. Zorg dat verbinden je doel blijft, dan verspreidt het zich vanzelf.”

isk_antonius.jpg