Atelier de Zwaan

Atelier de Zwaan wilde zoveel mogelijk deelnemers de kans gegeven mee te werken aan het Goudse Icoon. Het uitgangspunt was het ruitpatroon van de ramen van het Huis van de Stad. De 30 deelnemers kregen de vrijheid om ‘hun’ ruitje naar eigen idee in te vullen. Het resultaat is een veelkleurige, caleidoscopische kaasboerin.

Atelier De Zwaan biedt dagbesteding aan mensen die niet kunnen werken, maar wel graag actief willen zijn. Het atelier activeert mensen uit de Goudse regio met een zorgindicatie vanuit WMO, WLZ, PGB of via een speciaal traject. Annemarie Plinta, algemeen directeur: “We hebben Atelier De Zwaan opgezet omdat we zagen dat een grote groep mensen tussen zorgvoorzieningen in kwam te staan. Onze deelnemers hebben tijdelijk of duurzaam ondersteuning nodig en een persoonlijk plan. Wij kijken naar de talenten en mogelijkheden van de deelnemers.  Atelier De Zwaan biedt de mogelijkheid om in een veilige omgeving, met ondersteuning van zorg- en vakspecialisten, persoonlijke doelen op het gebied van kunst en ambacht te realiseren.”

Xanne-Li is een van deze deelnemers: “Ik schilder nu één dagdeel per week, maar wil graag twee dagdelen naar De Zwaan. Het leuke is dat je er verschillende ateliers kunt uitproberen. Bij elk atelier werken 6 tot 10 deelnemers.” 

Ritah Heerkens en Francis van Gool, vakdocenten schilderen en tekenen: “Er is keus uit zeven ateliers: Textiel (naaien, haken, breien, borduren en quilten), Schilderen/Tekenen, Grafiek (kunstgeschiedenis en schildertechnieken), Keramiek (pottenbakken, glazuren, werken met speksteen), Weven (op weefgetouwen), Vilten en Design (o.a. papierkunst). Verder is er een Muziek atelier en een Mix atelier (een mix van alle ateliers). De deelnemers worden ondersteund door 15 vakdocenten, drie zorgspecialisten en een grote groep vrijwilligers.”

 

"Wij geven aan Gouda door dat iedereen meetelt in de maatschappij."

atelier_de_zwaan.jpg