Brownies&downieS / Jantje zag eens pruimen hangen

Cadeauwinkel & atelier Jantje zag eens pruimen hangen en lunchcafé Brownies&downieS liggen allebei op een unieke plek middenin het centrum van Gouda. Uniek is ook dat op beide locaties mensen met een verstandelijke beperking of met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. 

De medewerkers hebben een dagbestedingsindicatie, maar kunnen wel onderwezen worden. Eigenaresse Saskia Langezaal:  “Daarom worden ze bij ons opgeleid tot horeca- of winkelmedewerker. Wij dagen ze uit met hun eigen specifieke leerdoelen en de optie om hogerop te komen.” 

Er hebben 12 jongens en meiden meegewerkt aan het beeld. Het idee komt helemaal bij hen zelf vandaan. Saskia: “Wat ik mooi vind, is dat je verwacht dat ze met kaas en koeien aan komen. Maar ze wilden laten zien dat zij misschien verstandelijke beperkingen hebben, maar er wel gewoon bij horen.” 

Medewerker Anastasia: “We hebben in Gouda een regenboog-zebrapad om te laten zien dat iedereen erbij hoort. Daarom wilden wij ook een regenboog maken. We hebben oude kinderboeken en tijdschriften in stukjes gescheurd. Ik heb alle rode scheursels gemaakt en om het vast te plakken mochten we met onze handen in de lijm. Iedereen wilde wel meehelpen, want als we gewerkt hadden, gingen we oliebollen halen.”

“Kijk niet naar beperkingen, maar naar mogelijkheden.” 

brownies_downies.jpg