De Chocoladefabriek

Kunstenaar Claudia Huft moest wel even nadenken toen zij gevraagd werd het Goudse Icoon van de Chocoladefabriek te beschilderen. Haar werk bestaat doorgaans uit het maken van schilderijen, tekeningen en drogenaald etsen of zij maakt kunstobjecten van gevonden materialen als wrakhout, spullen van de autosloop of straat. Wel wat anders dan het beschilderen van een kaasboerin.

Steenland’s Chocoladefabriek maakte in dit pand tot 2014 holle Sinterklaasfiguren, Paaseieren, Paashazen en chocolademunten.

Dat bracht Claudia Huft op het idee om de kaasboerin te beschilderen alsof het een ‘holle figuur’ van chocolade was. Daarom zocht zij een betonnen kaasboerin uit waar aan de zijkant de naden van de gietmal nog goed te zien zijn.  De levenskracht zit in de fluorescerende klompjes. Het goudkleurige voetstuk is een verwijzing naar de chocolademunten en naar Goud(a). Samen met een Gouds schildersbedrijf vond zij uiteindelijk een verfsoort waarvan de structuur doet denken aan cacao. Het resultaat is de droom van elke liefhebber: een levensgroot beeld van chocolade. En dat zij geslaagd is in haar opzet blijkt wel uit de reacties van mensen die het beeld zien:  “Mag ik een likje?”

De Chocoladefabriek is een samenwerkingsverband tussen de Bibliotheek Gouda, het Streekarchief Midden-Holland, de Drukkerswerkplaats, Kruim en het Taalhuis Gouda.

De Gouwenaar kan in de Chocoladefabriek terecht voor alles rondom taal & verhaal, ontmoeting & debat,  ambachtelijke drukpersen & hypermoderne robotica en vr-technologie, (lokale) geschiedenis & archiefonderzoek. En natuurlijk lekker eten en drinken. 

Medio 2022 komen op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek bij: Libertum (voorheen Verzetsmuseum), de Techniekwerkplaats, een eigen ruimte voor VRSpace voor virtual reality belevingen en  zang en dans bij Mirakel Musicaltheater, met musicals die soms gebaseerd zijn op bestaande verhalen/boeken.

Claudia Huft volgde de Willem de Kooning Kunstacademie in Rotterdam waar zij in 2004 afstudeerde.   


"Wij geven aan Gouda een inspirerende en dynamische plek door waar we graag onze kennis en collectie delen, waar je verleden en toekomst kunt ervaren en nieuwe gezichtspunten ontdekt."

chocoladefabriek.jpg