De Hanepraij

Het moest een vrolijk beeld worden, deze kaasboerin.  Daar waren de leden van de schilderclub Praij Palet van verpleeghuis de Hanepraij het over eens. Het uitgangspunt was een boom, want zoals een boom verandert met de seizoenen, veranderen ook mensen.  

In het ontwerpproces voor het beeld zijn elk van de zestien leden van de schilderclub Praij Palet van verpleeghuis de Hanepraij begonnen met een eigen schilderij of een tekening. Alle deelnemers werken namelijk op zijn of haar eigen manier. De een tekent of schildert op klassieke muziek of gebruikt slingers als uitingsvorm, de ander maakt schilderijen met verhalen en teksten, of maakt afbeeldingen met oude plateelpatronen.  Het ontwerp is daardoor heel persoonlijk geworden .Jos Lorjé is een van de schilders. Hij schildert simpele moderne vormen met stevige contourlijnen, opgevuld met felle, sprekende kleuren. De vrouwenhoofden en het oog die op de kaasboerin zijn aangebracht zijn een ontwerp van hem.

Het verpleeghuis De Hanepraij is een van de locaties van Zorgpartners Midden-Holland, de kleuren op de kaasboerin zijn dan ook gebaseerd op het logo van Zorgpartners. Een aantal leden van de schilderclub hebben in samenwerking met de activiteitenbegeleiders de ontwerpen nagetekend op het beeld. Het is een vrolijke, kleurrijke kaasboerin geworden. En dat was precies de bedoeling.

De Hanepraij bied intensieve verpleeghuiszorg voor mensen een lichamelijke beperking, met dementie of niet aangeboren hersenletsel (NAH) en biedt hospice zorg. Tevens is er een zeer gevarieerd aanbod op het gebied van cultuur en recreatie.

 

"Wij geven aan Gouda door: Zoals een boom verandert met de seizoenen, veranderen ook mensen."

 de_hanepraij.jpg