Dounia Bouchama

Kunstenares Dounia Bouchama heeft haar Goudse Icoon versierd met Fessia- en Mehndipatronen in goud en zwart op een witte ondergrond. Op het beeld staan in het Arabisch gekalligrafeerde teksten die bij Dounia passen: creatief, ruimdenkend, flexibel, rechtvaardig.  Begrippen die zij belangrijk vindt.

 

Op vijftienjarige leeftijd leerde Dounia Bouchama henna zetten door te oefenen op de handen van nichtjes. Henna zetten is de traditionele kunst van het versieren van handen en voeten met een pasta gemaakt van de bladeren van de hennaplant. Henna Fessia is een traditioneel Marokkaanse hennastijl met geometrische en abstracte figuren. Henna Mehndi komt uit India en bestaat uit verschillende bloempatronen en sierlijke lijntjes.

Sinds 2020 maakt Dounia muurschilderingen. Inmiddels heeft zij haar eigen bedrijf Niyae Art, kalligrafeert zij Arabische teksten op wanden, schildert ze muurtekeningen op binnen- en buitenwanden en zet zij henna tijdens feestgelegenheden.

In 2019 haalde Dounia haar diploma Social Work aan de Haagse Hogeschool. Sindsdien werkt zij als jeugd- en gezinscoach bij Point of Change in Gouda. Daarnaast geeft Dounia ook les in het bespelen van de Egyptische darboeka, een slaginstrument uit de Arabisch-islamitische wereld. 

Dounia mengt zich al sinds vijftienjarige leeftijd in verschillende culturen en wil met dit Goudse Icoon een symbool tonen van een multiculturele samenleving, een mengsel van tientallen culturen samengevoegd tot een eigen identiteit.

 

"Ik geef aan Gouda dit Goudse Icoon door als symbool van een multiculturele samenleving."

dounia_bouchama.jpg