Driestar College

De Driestar is al meer dan 75 jaar als onderwijsinstantie verbonden aan de stad Gouda. Drie, soms vier generaties kennen Gouda als de stad waar ze middelbaar onderwijs gevolgd hebben. De kaasboerin van de Driestar is geschilderd door in totaal 42 leerlingen Beeldend van vmbo3 en havo4.

Docentes Ank Spek en Loura de Jager: “Met het thema ‘Geef Gouda door’ dachten de leerlingen bij ‘geef’ aan handen. Elke leerling heeft zijn of haar hand op het beeld geschilderd, in een eigen gekozen stijl. Daarmee geven ze tevens aan dat ze Gouda op handen dragen en hart voor de stad hebben. De onderkant van het beeld hebben ze daarom ook in warmere kleuren geschilderd.”

Tijdens een van de lessen zijn de leerlingen met hun schetsboek de stad in gegaan om daar tekeningen te maken van wat ze opvallend of mooi vinden in de stad. Dit varieerde van de duiven op het stadhuis tot de toren van de Sint Jan. Die tekeningen zijn op het beeld geschilderd, over groene harten heen omdat Gouda in het Groene Hart ligt. 

“Tot slot hebben ze de wens van verbinding met elkaar verbeeld op het hoofd van de kaasboerin. Je ziet de oude binnenstad in gouden lijnen en alle andere wijken zijn verspreidt over haar hoofd getekend met daar omheen een verbindend lint.”

 

“Wij geven het liefst aan Gouda de lieve dames door die ons steeds warme bakkies thee in de koude fabriekshal gaven. En dat iedereen gezellig stroopwafels met elkaar blijft eten!”

driestar_college.jpg