Ewa Nagórzańska  


De kaasboerin van Ewa is minimalistisch, wit op wit.  Het hart is gemaakt van tientallen kleine stukjes glas, waarmee zij wil aangeven hoe fragiel en kwetsbaar de multiculturele maatschappij en mensen zijn. De arm en hand zijn een kopie van haar eigen lichaamsdelen, wat haar project heel persoonlijk maakt.  De titel van het beeld: ‘Handle with care. Fragile’.

De aangebrachte continenten gingen na het drogen een beetje craqueleren. Een mooie bijkomstigheid, zegt Ewa: “Het toont hoe voorzichtig we moeten zijn met onze wereld.” 

Ewa is geboren in de buurt van Krakau, Polen. Na de middelbare school kiest zij voor een opleiding Slavische Studies, taal en literatuur aan de Jagiellonian University in Krakau. Na haar afstuderen gaat ze naar China en werkt ze een tijdje in Londen, waar zij haar Nederlandse vriend ontmoet. Ze schrijft zich in voor de studie Fotografisch Design aan de Nederlandse Fotovakschool in Rotterdam. 

Ewa is gefascineerd door het multiculturele karakter van Gouda. ”Ik hou van het feit dat in Gouda 128 nationaliteiten wonen en wil laten weten hoe bijzonder het is om met zoveel verschillende mensen vanuit de hele wereld samen te leven. Zonder dat zou Gouda een heel andere stad zijn.” Het werk van Ewa is persoonlijk en beïnvloed door haar eigen ervaringen. Opgaan in de Nederlandse samenleving vond zij niet eenvoudig.  Vijf jaar geleden begon zij het fotoproject ‘Are you home?’ waarbij zij aan andere expats vraagt hoe zij hun weg hier vinden. Ben je hier thuis of nog niet helemaal?  Mens en maatschappij zijn een steeds terugkerend onderwerp in haar werk. Ewa: “Het fascineert me hoe de kijker door zijn of haar interpretatie een nieuw leven kan geven aan een kunstwerk.”

 

"Ik geef aan Gouda door dat we meer aandacht kunnen geven aan onze bijzondere, multiculturele maatschappij."

ewa_nagorszanska.jpg