Fereshteh Salehi

Op de kaasboerin van Fereshteh staan poëtische teksten in Perzisch blauw als een echo op haar porselein witte huid geschilderd, alsof zij een canvas is voor de taal waarmee Fereshteh opgroeide in Iran, het voormalige Perzïe. Vrij vertaald staat er: “Zonder liefde heeft de wereld niets te betekenen.” Op de rok staat repeterend “Wereld”.

Op de voet staat de vertaling van de teksten in het Engels. Kunstenaar Fereshteh Salehi studeerde in 1983 af aan de Art School Kamal Al Molk in Teheran. In 1990 studeerde zij af op Engelse taal en literatuur aan het Northern Virginia Community College in Washington DC, Amerika. Van 1990 tot 1992 gaf zij Engelse les in Teheran. In 1994 migreerde zij naar Nederland, waar zij in 2001 haar diploma haalde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en in 2018 haar onderwijsakte haalde aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam. 

Omdat zij streeft naar continue verbetering is zij steeds op zoek naar perfectie en schoonheid, waarbij zij de eigenheid van haar wortels niet uit het oog verliest. Het werk van Fereshteh biedt vergezichten in de eeuwenoude traditie van het verhalen vertellen, waarbij poëzie en gevoelens de kernpunten zijn. In een poëtische beeldtaal drukt haar werk in fijne lijnen en kleuren eenvoud, zorg en hoop uit. Ogen en handen zijn de scheidslijn tussen de binnen- en buitenwereld, waarbij voelen belangrijker is dan zien. 

Eind 2021 gaf Fereshteh, samen met haar partner Ruud Verkerk, op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Oman, lezingen en schilderworkshops voor Omani studenten. Het werk werd geëxposeerd in de kunstgalerie Stal in Masqat, Oman. 

fereshteh_salehi.jpg