Cultuurhuis Garenspinnerij

Het sociaal verbindende kunstproject Goudse Iconen is een initiatief van het Cultuurhuis Garenspinnerij. Het staat symbool voor de oude en nieuwe bewoners van Gouda en voor hoe zij de stad willen doorgeven in de toekomst. Een dialoog waarbij de diversiteit omarmd wordt en iedereen zijn of haar verhalen kwijt kan. Want op de verschillen na zijn we allemaal gelijk.

Als een van de vier grote cultuurdragers is er voor het Cultuurhuis Garenspinnerij natuurlijk ook een kaasboerin. Het ontwerp van het beeld is gemaakt door het ondersteunende team van het Cultuurhuis: Jannemieke Roos, Chantal Klerkx, Francina van Kleij, Claire Taal, Jean-Marie van Steenhoven en Mijke van Dis. Na een brainstorm kwam het team op het ontwerp met twee vensters. 

Het venster aan de voorkant van de kaasboerin staat symbool voor de blik naar de toekomst. Er is veel ruimte voor kunst en cultuur in de stad, waarin Cultuurhuis Garenspinnerij nu een grote rol speelt en wil blijven spelen.

Het venster aan de achterkant van de kaasboerin is een verwijzing naar het gebrandschilderde raam ‘Vrijheid van geweten anno 2016’ in de St. Janskerk, ook bekend als 'Het Erasmusraam' van Marc Mulders. Verdraagzaamheid is diep geworteld in de geschiedenis van Gouda. De stad stond bekend als vrijplaats voor alle geloven en bood gastvrij onderkomen aan vele denkers die elders om hun opvattingen vervolgd werden. Tradities en historische rijkdom zijn verankerd in Gouda, maar het is nu tijd voor vernieuwing. De huidige rijkdom van de stad is de kleurrijkheid en diversiteit.  Dat mag meer aandacht krijgen en zichtbaarder worden. Mijke van Dis is een van de schilders aan deze kaasboerin: “Het is, los van het kunstproject, al superleuk om zoveel verschillende mensen met verschillende achtergronden uit Gouda te ontmoeten. We willen dit vast houden en willen dat er een vervolg op dit project komt in een gemeenschappelijke ruimte” 

 

"Wij geven cultuur , diversiteit en  verdraagzaamheid door aan de stad."

cultuurhuis_garenspinnerij.jpg