Gemeenteraad Gouda

Dat het concept Goudse Iconen een sociaal verbindend project is, blijkt wel uit de diversiteit van de ruim 400 deelnemers. Maar hoe bijzonder is dit: een tijdelijke coalitie van raadsleden van de gemeente Gouda die met verf en penseel samenwerken aan een Gouds Icoon. 

Met elkaar hadden ze veel ideeën voor de beschildering van de kaasboerin, maar niet alles is terug te vinden in de uitvoering van het ontwerp. Waar de tien raadsleden van D66, CDA, VVD, GroenLinks, PvdA, Gouda Vitaal en Gemeentebelangen Gouda het over eens waren, is dat er geen politiek statement gemaakt moest worden. 

Op de kaasboerin zien we de vlag - en een abstracte plattegrond - van Gouda.   Op de sokkel staan de drie sterren uit het wapen van Gouda, op de sokkelrand staat in gouden letters ‘Audite Et Alteram Partem’. Deze Latijnse spreuk hangt in de raadzaal van het Huis van de Stad en betekent zoveel als ‘Hoor ook de andere partij’. Deze spreuk is tevens terug te vinden op het oude Stadhuis op de Markt en gaat terug naar de tijd dat er in het stadhuis ook recht werd gesproken. Op de benen staan het oude stadhuis en het Huis van de Stad getekend. Verder zien we twee verwijzingen naar glas-in-loodramen in de St. Jan: de afgeworpen ketenen van raam nr. 1 : ‘De vrijheid van geweten’ uit 1596 en een deel van raam nr. 1c:  ‘De vrijheid van geweten anno 2016’. Verdeeld over het beeld staan pictogrammen die kenmerkend zijn voor Gouda en de diverse wijken, zoals de St. Jan, het Centraal Station, station Goverwelle, Westergouwe en het Groene Hart ziekenhuis.   

Doordat de raadsleden overdag een baan hebben en ’s avonds vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, vergde het een goede coördinatie wie er wanneer aan het beeld kon werken. Tijdens het beschilderen van de kaasboerin ontstonden organisch nieuwe ideeën. Dat er zoveel kunstzinnig talent in de raad aanwezig is, is toch maar mooi gebleken dankzij dit project.

Aan het beeld werkten mee:

Egbert-Jan Kuijlaars, raadslid D66 

Mieke Kars, raadslid D66 

Frank de Pont, raadslid D66

Bram Talman, burgerraadslid D66

Margreeth van Dijk, burgerraadslid CDA

Paul Ruijgrok, raadslid VVD

Annemiek Mul, raadslid GroenLinks

José van Eijkelenburg, burgerraadslid PvdA

Theresia Uittenbroek, raadslid Gouda Vitaal

Jan de Koning, raadslid Gemeentebelangen Gouda

 

"Wij geven Gouda als geheel door aan volgende generaties."

gemeenteraad_gouda.jpg