J
os van Kersbergen en Lia Donkers

Liefhebbend spreekt Jos van Kersbergen over ‘ons meisje’ als hij het over de kaasboerin heeft.  Op de vraag Hoe geef jij Gouda door? zegt hij : “De jeugd heeft de toekomst. Met een dikke knipoog”, dus zocht hij de logo’s van alle Goudse sportverenigingen op en schildert hij deze, met behulp van een zeer enthousiaste Lia Donkers, met acrylverf op ‘hun meisje’.

Geboren in de Klimopstraat in Korte Akkeren en opgegroeid in een gezin met dertien kinderen moest Jos van Kersbergen na zijn opleiding aan de Ambachtsschool aan de slag, want er moest brood op de plank komen. Nadat hij bij diverse bedrijven had gewerkt en de avondschool bezocht, heeft hij met zijn vriend Hein Kruyver een zwerftocht door Europa gemaakt. Hij was 21 jaar toen hij zijn eigen bedrijf begon: Timmer- en Restauratiebedrijf Jos van Kersbergen. In de avonduren nam hij schilderles bij Evert Schellens die gespecialiseerd is in glaceer- technieken en leerde hij schilderen met transparante olieverflagen waarmee je het dichtst in de buurt komt bij de werkwijze van de ‘Oude Meesters’. Na vijftig jaar verhuurde hij zijn werkplaats en combineerde zijn liefde voor het schilderen met zijn andere passie: wandelen (pelgrimeren).

Tijdens zijn eerste wandeltocht in 2006 liep hij 3000 kilometer van Gouda naar Santiago de Compostela en verbrandde in Cabo Finistère traditiegetrouw zijn pelgrimskleren in een groot olievat waarna hij met andere pelgrims het glas hief op het leven. Tijdens zijn tocht leerde hij dat je alleen blaren krijgt in vochtige schoenen, dus liep hij voortaan met twee paar reserve sokken aan de zijkant van zijn rugzak. In 2010 trok hij opnieuw zijn wandelschoenen aan en liep 3700 kilometer van Santiago de Compostela - via de heilige plaatsen Fatima, Avila,  Lourdes en Assisi - naar Rome. Over beide tochten schreef hij een boek, geïllustreerd met tekeningen, foto’s en gedichten. 

Corona gooide roet in het eten tijdens zijn laatste tocht van Sevilla naar Santiago de Compostela. Maar omdat hij het wandelen beschouwt als “Een hemelse sauna voor lichaam en geest”, loopt hij nu The Seven Summits: een tocht van ruim 100 kilometer over de zeven markantste bergtoppen van Zuid Limburg.  

Het schilderatelier van Jos van Kersbergen ligt verscholen in de Melkerssteeg, tussen de Raam en de Keizerstraat. Alleen ingewijden kunnen deze vinden,  want dit ‘heiligdom’ houdt hij liever privé. Aan de muur hangen diverse portretschilderijen o.a. van zijn broers.  Middenin het atelier staat een prachtig kunstwerk van de St. Jan met bijbehorend zelfgemaakt gedicht. Het zal één van de verrassingen zijn tijdens het feestjaar Gouda750.

Lia was gecharmeerd van het idee om de namen van alle sportclubs door te geven aan Gouda en ging mee schilderen. Haar creativiteit en vaste hand waren welkom bij het aanbrengen van het vele precisiewerk.  

 

"De jeugd heeft de toekomst. Met een dikke knipoog."

jos_van_kersbergen_en_lia_donkers.jpg