Langlaufvereniging Gouda

Een eerste blik op het beeld maakt al duidelijk dat de vereniging warm loopt voor het winterse landschap. Vanaf de blauwe kunststof loipes van Langlaufvereniging Gouda volgen de figuren het parcours via de alpenweiden naar een prachtig besneeuwd berggebied, waar je de kou bijna kunt voelen.

Op de rand van het voetstuk staan de diverse activiteiten van de vereniging in pictogrammen weergegeven. Aan haar linkervoet heeft de kaasboerin een stevige langlaufschoen met ski, met haar rechtervoet staat zij standvastig op Goudse grond. Petra Moret en Riekje de Vries bedachten het ontwerp voor deze kaasboerin, dat zij samen met zes andere vrijwilligers aan brachten op het beeld. 

Langlaufen is een manier van voortbewegen in de sneeuw op twee (langlauf)ski's, met behulp van twee stokken. In Gouda kunnen recreatieve- en wedstrijdsporters terecht op kunstskibanen om de twee technieken te beoefenen: klassiek en skating. 

Martien de Vries, voorzitter: “In september wordt met speciale kunststof matten de baan uitgelegd (de loipen) en lange matten voor afdaaltechnieken en skaten. In totaal is er 750 m² aan afdalingen beschikbaar. Gouda heeft hiermee de grootste kunststof langlaufbaan ter wereld.

Er kan ook aan biatlon (een combinatie van schieten met lasergeweren en langlaufen) gedaan worden. Een aantal jeugdleden heeft zo ook deelgenomen aan internationale biatlon-wedstrijden en -kampioenschappen.” In de zomermaanden zit de vereniging niet stil. Van maart tot oktober wordt er aan conditietraining gedaan; hardlopen, rolskiën, nordic walken, mountainbiken en fietsen.

 

"Wintersport begint in Gouda en dat geven wij graag door."  

langlaufvereniging_gouda.jpg