The Melting Shop & Coöperatie Een Nieuwe Kans

De deelnemers van The Melting Shop hoefden niet lang na te denken over het ontwerp voor  het Goudse Icoon. Op het beeld wilden ze laten zien wat ze allemaal maken en doen bij The Melting Shop. Met elkaar kwamen ze tot de kernwoorden hergebruik, duurzaamheid, de natuur en diversiteit. Op de kaasboerin zie je dit allemaal terug. 

De verschillende handen die uitwaaieren naar een landschap, staan symbool voor de handen die de samenleving dragen. De patronen die als confetti over de handen uitgestrooid zijn symboliseren de materialen en patronen die zij gebruiken. Twee handen op de rug symboliseren de samenwerking,  de twee handen op het hart geven de onderlinge verbinding weer. De huisjes, geschilderd door Cyril Girod, symboliseren de  stad en de dromen over een maatschappij waar iedereen waardevol is.  De natuur geeft de duurzaamheid en het hergebruik van materialen weer.

Bij The Melting Shop worden de talenten van mensen met en zonder een migratieachtergrond ingezet in het ambachtelijk atelier, de bakkerij of de winkel. Zij maken mooie, duurzame producten en doen tegelijkertijd werkervaring op in de Nederlandse samenleving. Ook leren zij gaandeweg de Nederlandse taal.

De Coöperatie Een Nieuwe Kans, onderdeel van The Melting Shop,  biedt Gouwenaars met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om onder begeleiding een eigen onderneming op te zetten.'

Zo kunnen zij hun netwerk opbouwen, hun (ondernemers)vaardigheden verder ontwikkelen en bovendien een deel van hun inkomen zelf verdienen, zodat zij als sociaal ondernemers betekenisvol bezig zijn, werken aan doelen met maatschappelijke impact en bovenal dat hun kwaliteiten volledig worden benut, zij zelfvertrouwen opdoen en een gevoel van eigenwaarde creëren.

Kunstenares Shirin Reizadeh is een van de schilders aan het beeld van de kaasboerin. Shirin volgde in Iran de kunstacademie in Esfahan, Iran, en behaalde 7 kunstdiploma’s waaronder hout- en metaalbewerking, houtsnijwerk, kunsttekenen en het maken van Perzische miniaturen. Shirin was in eigen land schilderdocent, gaf workshops en hield diverse exposities. Na haar migratie werkte zij drie jaar als vrijwilliger (schilderes en schilderdocent voor cliënten) bij de Stichting Zwaan. Daarna kwam zij via een werkcoach terecht bij The Melting Shop, waar zij leerde werken met keramiek en textiel. Een jaar geleden begon zij  als ondernemer bij de Coöperatie Een Nieuwe Kans. Shirin: “Ik beschilder keramiek en maak wenskaarten. Het keramiek wordt gebakken bij een aardewerkfabriek in Gouderak. De verkoop loopt via de winkel van The Melting Shop. Het werken bij de Coöperatie is heel goed voor het leren van de Nederlandse Taal door het contact met alle vrijwilligers. Het is mijn droom om, net als vroeger, kunstzinnige workshops te kunnen geven. En om veel keramiek te verkopen in de winkel”

 

"Wij geven aan Gouda door dat mensen van diverse culturen, achtergronden en leeftijden met elkaar  kunnen samenwerken aan een toekomst voor iedereen en met iedereen."

the_melting_shop.jpg