Mieke de Haan

De dag van kunstenaar Mieke de Haan begint met het maken van een tekening in haar schetsboek, waarvan er inmiddels 25 op de plank staan.  Het maakt elke ochtend haar geest vrij en geeft rust waardoor er ruimte ontstaat om nieuw werk te maken. 

Mieke de Haan studeerde in 1985 af aan de Kunstacademie St. Joost in Breda.  Sindsdien werkt zij als freelance illustrator en kunstenaar en geeft workshops. Mieke tekent en schildert vanuit een grensgebied tussen het bewuste en onderbewuste. Haar inspiratie haalt zij uit eigen foto’s, herinneringen of beleving van de natuur en architectuur. Ze werkt vanuit een verwondering voor wat de mens doet met zijn omgeving. Haar werk wortelt in de realiteit en bevindt zich tussen abstractie en figuratie. De beelden mogen een eigen logica hebben.

Op de dag dat Nederland in lockdown ging kreeg Mieke de sleutel van haar nieuwe atelier aan de Schielands Hoge Zeedijk in Gouda. Voorheen werkend vanuit haar atelier aan huis, vond bij haar een omgekeerde beleving plaats: zij ging voortaan juist op de fiets naar haar werk en zag in de berm de vegetatie veranderen tijdens de seizoenen. Dit werd een thema in haar huidige werk. Het ontwerp van de kaasboerin is dan ook ontstaan vanuit de aantrekkingskracht van de bloemen en planten langs de kant van de weg.  Mieke: “Het was even wennen om van het platte vlak ineens driedimensionaal te werken, want de kaasboerin heeft ook een achterkant.”

"Het gaat er niet om dat je een boom tekent, maar dat je de vrijheid hebt om JOUW boom te tekenen."  

mieke_de_haan.jpg