Mozaïekgroep Binnenstad

Het is een enorm gepriegel en gepuzzel om de vele gekleurde glasstukjes in elkaar te knippen en plakken. Maar het project verbindt, er ontstaan vriendschappen en het samen iets scheppen werkt verslavend.  De mozaïekgroep blijft dus graag nog even plakken.

De Mozaïekgroep is een initiatief van Werkgroep Mooiere Binnenstad en Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda  (SBG).  Ze zijn  ontstaan uit eerdere werkgroepen die gewerkt hebben aan de drie SocialSofa’s die in de binnenstad staan. De tien vrijwilligers die aan het beeld werken hebben een masterclass mozaïeken gevolgd bij Marlinda Weijers, de ontwerpster van dit mozaïekbeeld. Mirjam Schoenmaeckers en Rita Heerkens praten bevlogen over de wijze van lijmen  en over het andamento, het ritme waarin de steentjes worden gelegd. Dit moet namelijk bij voorkeur in een halfsteensverband, zodat er geen onbedoelde lijnen ontstaan na het voegen. Gemiddeld wordt elk glassteentje tussen de één en vijf keer geknipt voordat het op het beeld wordt geplakt. Het ontwerp is op het beeld getekend en in elk vlak staat de kleurcode die gebruikt moet worden. Deze kleurcode correspondeert met de potjes waar de glasstukjes in zitten.

Een SocialSofa is een betonnen bank in de openbare ruimte die - naar een idee van de Tilburgse Karin Bruers - is bekleed met mozaïekkunst. “De leefbaarheid van een buurt wordt voor een belangrijk deel bepaald door de inrichting en onderhoud van de wijk en de sociale verbondenheid tussen de bewoners. Wie zijn buren kent voelt zich veiliger, minder eenzaam en gelukkiger” aldus de landelijke SocialSofa website. Inmiddels zijn deze banken in veel steden in Nederland te vinden. Essentieel kenmerk van een SocialSofa is dat deze wordt gemozaïekt door vrijwilligers die zich betrokken voelen bij de plek waar de sofa komt te staan. In de Goudse binnenstad staan inmiddels drie SocialSofa’s:  de ‘RegentenSofa’ in het Regentesseplantsoen, de ‘DiversiteitsSofa’ op het Erasmusplein en de ‘PlateelSofa’ van Gouds Plateel op de kruising Turfmarkt/Kleiweg.

Op de vraag ‘Hoe geven jullie Gouda door’ is het antwoord: “Door het werken aan het beeld  ontstaat er een buurtgevoel en ontstaan er nieuwe vriendschappen. Wij merken dat de SocialSofa’s zorgen voor verbondenheid en ontmoetingen in de wijk.  Wij hopen dat buurtbewoners, winkelende mensen en wandelaars stil blijven staan bij ons mozaïekbeeld en er een connectie ontstaat. “


“Door het werken aan het beeld  ontstaat er een buurtgevoel en ontstaan er nieuwe vriendschappen. Wij merken dat de SocialSofa’s zorgen voor verbondenheid en ontmoetingen in de wijk.  Wij hopen dat buurtbewoners, winkelende mensen en wandelaars stil blijven staan bij ons mozaïekbeeld en er een connectie ontstaat. “

mozaiekgroep_binnenstad.jpg