Museum Gouda

Hoe geef je een stad door? Marinus Schoute, kunstenaar, filosoof en uitvinder bedacht een weergaloos concept. “Gouda verandert”, zegt hij, “en mensen ook. Kijk maar, dit Goudse Icoon van Museum Gouda weerspiegelt de stad zoals ze op dit moment is. Maar het laat de toeschouwer ook naar de reflectie van zichzelf kijken zodat deze zich afvraagt: wat geef ik eigenlijk aan Gouda door?”

Het betonnen beeld werd eerst eindeloos geplamuurd, geschuurd en gepolijst, met schuurpapier variërend van korrel van 140 tot en met korrel 1000, totdat het spiegelglad was. Vervolgens werd het beeld met een hogedruk-verfspuit voorzien van twee lagen grondverf en twee lagen zwarte verf.  Twee lagen doorzichtige hoogglansverf zorgen ervoor dat de zwarte grondverf in de laatste laag chroomverf doorschemert. Uiteindelijk zitten er meer dan tien lagen verf op voordat het gewenste resultaat is bereikt. 

Marinus deed mee aan de tentoonstelling ‘Met andere ogen’ van Museum Gouda. De expositie ging over bewust kijken naar kunst. Als bezoeker hoor je in de audiotour langs de kunstwerken wat Marinus en andere Gouwenaars in de creaties zien.  Zo kijk je letterlijk door andermans ogen en hoor je waarom iemand op een bepaalde manier kijkt. Naar aanleiding van deze samenwerking werd Marinus gevraagd om namens Museum Gouda het Goudse Icoon gestalte te geven. Jorien Soepboer, curator Museum Gouda: “Marinus stelde voor om van het beeld een spiegel te maken. Een hele uitdaging, maar door zijn achtergrond als uitvinder op de afdeling Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit van Leiden, wist ik dat dit hem ging lukken . Museum Gouda vindt het belangrijk om jonge Gouwenaars een kans te geven iets van hun werk te tonen. Het museum toont niet alleen het verleden van de stad , maar ook het heden. In dit iconische beeld van Marinus wordt het Gouda van nu letterlijk weerspiegeld.” Tijdens het jubileumjaar Gouda750 keren de eeuwenoude altaarstukken van het museum tijdelijk terug naar de St. Janskerk en stap je in één keer van de 21e  in de 16e eeuw tijdens de tentoonstelling Beleef het Wonder van Gouda. Dit Goudse Icoon krijgt een mooie plek in de museumtuin en is voor iedereen te zien op de route van de St. Jan naar de kapel van het museum.”

Voor het bewerken van het Goudse Icoon met ‘spiegelverf’ verdiepte Marinus zich in de wereld van autospuiters, autoverven, laagopbouw en spuittechniek.

Al was het de opzet niet; met dit beeld heeft Gouda een icoon dat sterk aan het werk van Jeff Koons doet denken. Het houdt Gouda een spiegel voor, met het risico op een vertekend beeld.

Marinus Schoute volgde de opleiding tot research instrumentenmaker en studeerde werktuigbouwkunde aan de Haagse Hogeschool. Hij werkt bij de Universiteit Leiden, afdeling Wiskunde en Natuurwetenschappen, sectie chemie. Samen met wetenschappers vindt hij o.a. instrumenten uit voor fundamenteel onderzoek naar wat een atoom doet voor, tijdens en na een katalyse proces in een ultra hoog vacuümkamer.

Jarenlang was Marinus actief als graffitikunstenaar, maar het tijdelijke aspect daarvan deed hem besluiten om zich toe te leggen op het werken met olieverf op doek.

"Dit Goudse Icoon weerspiegelt de ziel van Gouda en haar bewoners."

museum_gouda.jpg