Museumhaven Gouda

Net uit de Turfsingel opgedoken staat deze waternimf nog na te druipen op de kade. Haar huid is ingesmeerd met donkere antifouling, een middel om aangroei van algen tegen te gaan. Ze is overwoekerd door waterplanten. Op haar hoofd spartelt een zilveren vis. De sokkel is omkleed met een klein bootje. In haar armen heeft ze een houten scheepskatrol.

Haar welvingen en flinke achterwerk zijn beslagen met stalen platen, net als de klipperaak Sijtje van Makkum.

Dit schip is één van de achttien oudhollandse schepen in de Museumhaven, het stuk in de Turfsingel tussen de Mallegatsluis en de Guldenbrug.  De havenmeesters praten liefkozend over het beeld dat associaties oproept met Udine en Eurydice of de beelden van vissersvrouwen in Urk, Scheveningen en Katwijk aan Zee. Maar er is één groot verschil: hun beeld heet Sijtje en kijkt dromerig naar de schippers en hun families in de Museumhaven. Je verwacht een kaasboerin en je krijgt een waternimf met natte voeten.

Alle monumentale schepen varen nog en worden door schippersgezinnen bewoond. De Museumhaven maakt deel uit van het Havenkwartier van Gouda, een locatie met een rijke waterhistorie.

De Museumhaven beschikt over een klein werfterrein met daarop het Werfhuys. Er staat een havenkraan, waarmee schippers bijbootjes in en uit het water kunnen takelen of bijvoorbeeld een zwaard kunnen vervangen. In het Werfhuys is ruimte voor houtbewerking, staalbewerking en schilderwerk. Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van scheepsgebonden ambachten.

De schippers komen elke eerste vrijdag van de maand bij elkaar in museumhavencafé Het IJsselhuis. Elk jaar varen ze tijdens Pasen met elkaar naar de Biesbosch of de Kaag. Op de vrijdagavond voor Gouda bij Kaarslicht, varen kinderen in bootjes door de haven en roepen naar de schippers dat ze hun lichtjes aan moeten steken. Het is een sprookje als de masten en zeilen van alle schepen sfeervol zijn verlicht. Eens in de twee jaar worden de Havendagen georganiseerd, met oude ambachten op de kade zoals scheepstuig tanen in grote ketels met cachou, visnetten boeten en paling roken. Daarbij ontbreken shantykoren natuurlijk niet.

Tijdens het feestjaar van Gouda750 organiseert de Stichting Gouda Waterstad een erfgoedmanifestatie waarin 200 historische bedrijfsvaartuigen zullen aanmeren in de Goudse binnenstad met Museumhaven Gouda als middelpunt.

 

"Wij geven het varend historisch erfgoed en de bijbehorende havensfeer in het stadsbeeld door aan Gouda."

museumhaven.jpg