Creacafé Nieuwe Park

De kleurplaat van de kaasboerin werd opgestuurd naar de mensen in de wijk Nieuwe Park met de vraag een ontwerpschets te maken voor het beeld. Uit alle inzendingen werd door het Creacafé dit ontwerp samengesteld. Het resultaat: de kaasboerin van het Creacafé staat - geheel gemozaïekt - met twee klompen stevig in de wijk en staat bol van de symboliek. 

De kroon op het hoofd staat symbool voor de stadsrechten, het rood-wit op de armen voor het stadswapen  van Gouda en de luiken van het stadhuis. De leeuwen staan symbool voor de entreepoorten naar het Van Bergen IJzendoornpark. De beurs met munten  representeert het geld dat verdiend is met kaas. Op het schort staat het symbool van het wijkteam: de bomen van het park, de twee blauwe golven verwijzen naar het water van de Gouwe en de Kattensingel en de spoorbielzen naar het station. De voet van het beeld is beschilderd met het ruitpatroon van de stroopwafel. Op de rug staan de figuren die refereren aan het Erasmusraam in de St. Jan. De kaas met muis staat symbool voor het vroegere kaaspakhuis De Blauwe Haan aan de Kattensingel. De bloemen verwijzen naar  de mozaïeksofa bij de volière in het park.

Marrianne Waalwijk: “De groep mozaïekers is ontstaan uit het Creacafé , dat als buurtverbinder acht keer per jaar creatieve activiteiten organiseert in de wijk Nieuwe Park. Laagdrempelig kunnen de buurtbewoners voor een luttel bedrag deelnemen aan creatieve activiteiten als vilten, kerstkransen of  droomvangers maken of  teken- en schildercursussen volgen.”

Het team beplakte onlangs de gras- en valkparkietenbank bij de volière in het van Bergen IJzendoornpark. Manon Vonk: “De groep mozaïekers van de kaasboerin bestaat uit zeven vrijwilligers, een deel ‘plakkers’ en een deel  ‘knippers’ van de kleine mozaïeksteentjes. We maken het gezellig met muziek en verhalen. Het is best koud in de hal, dus elke plaksessie wordt afgesloten met een polonaise om op te warmen.” Want het moet wel gezellig blijven.

 

"Wij geven sociale verbinding, groen en kunst door aan Gouda."

creacafe.jpg