Nizar Alhattab

Vrouwen staan voor kunstenaar Nizar Alhattab gelijk aan heldinnen, symbool voor schoonheid, vruchtbaarheid, dromen, verdriet, aarde en liefde. Met acrylverf beschilderde Nizar zijn beeld met vrouwen die met hun zijwaarts gebogen hoofden een innerlijke toestand van verstilling en onschuld weergeven, zoals een kind in onschuld zijn hoofd buigt als hij iets wil vragen. 

Nizar vergelijkt Nederland met een grote boom waarvan de wortels in de grond zitten en de kruin in de lucht, daarom staat het hoofd van de kaasboerin in de wolken.  De kannen en vazen staan symbool voor het water. Hij zegt: “Gouda is beroemd om het maken van kaas, het planten van bloemen en rozen. Het is ook een historische stad die zich onderscheidt door prachtige archeologische constructies en versieringen, maar ook met overal water, molens en zijn fijne, mooie en menslievende mensen.” Dit alles heeft hij in heldere kleuren overgebracht op zijn kaasboerin. Zijn manier van schilderen is poëtisch en lijkt je mee te nemen naar de Syrische oudheid, zijn land van herkomst. Nizar Alhattab leerde schilderen aan het Fathi Muhammad Instituut voor Beeldende Kunst in Aleppo en aan de Faculteit voor Schone Kunsten in de universiteiten van Beiroet en Damascus. Zijn bijzondere eigen stijl werd zijn handelsmerk, wordt wereldwijd  ook wel de ‘Nizar Alhattab School’ genoemd en heeft veel kunstenaars beïnvloed. Nizar was ook werkzaam als ambassadeur voor Arabisch erfgoed en Beeldende Kunst van de World Academy for Peace, en heeft een eredoctoraat in de beeldende kunst behaald. 

Nizar werd beïnvloed door het kubisme van Picasso, het expressionisme van Modigliani, van Gogh en Monet en de oude meesters Rembrandt en da Vinci. Nizar exposeerde op meer dan zestig nationale en internationale solo tentoonstellingen o.a. in Aleppo, Damascus, Raqqa, Turkije, Libanon, Duitsland, Qatar, Saoedi-Arabië, Dubai, Amerika, Noord-Korea, Libië, Egypte, Spanje, New York en Frankrijk.

Als Nizar over kunst praat gebruikt hij niet alleen zijn ogen, maar al zijn zintuigen. Want hij heeft het over ‘kunst proeven’ en ‘kunstwerken lezen’. Nizar Alhattab erfde de liefde voor kunst en tekenen van zijn vader. Zijn vader was  apotheker maar tekende in zijn vrije tijd vaak zijn kinderen en vrouwenfiguren.  Als kleine jongen zat Nizar naast hem en was gelukkig als zijn vader vertelde over kunst en hem leerde hoe hij kleurpotloden en papier moest gebruiken. Zijn vader moedigde  hem aan door materialen, kleuren en potloden voor hem te kopen. In 1980 kwam daaraan abrupt een einde toen zijn vader voor zijn ogen werd omgebracht door een soennitisch islamitische politiek-religieuze beweging. Bij een bombardement werd zijn huis door een raket getroffen en vernietigd. In 2019 migreerde Nizar voor de verschrikkingen van de oorlog vanuit Aleppo - via Turkije - naar Nederland en woont sindsdien in Gouda. 

Zijn kinderen - vier dochters en een zoon – leerde hij de geschiedenis van de kunst, de Renaissance en de grote kunstenaars als Rembrandt, Leonardo da Vinci, Michelangelo en Van Gogh. Muhammed Khatib, de zoon van Nizar, is inmiddels ook een verdienstelijk kunstenaar. Nizar: “Ik wil graag mijn waardering en dankbaarheid uitspreken voor dit prachtige land en ik wil hier zoveel mogelijk liefde, werk en opbouw voor teruggeven”. Hij zou Gouda graag bedanken door een muurschildering te maken of zijn creativiteit inzetten bij een groot kunstproject.


"Ik wil Gouda graag bedanken en iets teruggeven 
door een muurschildering te maken of mijn creativiteit in te zetten bij een groot kunstproject."

nizar_alhattab.jpg