Orange the World

De jaarlijkse Orange the World campagne is een mondiale actie die door de Verenigde Naties in het leven is geroepen om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes.

De serviceclubs Soroptimistclub Gouda e.o. en Zonta Gouda zijn allebei charitatieve non-profitorganisaties zonder politieke, godsdienstige of beroepsmatige verbondenheid. Deze vrouwenclubs werken al vier jaar samen in de campagnes van Orange the World. Daarom was de stap klein om met elkaar aan het project van de Goudse Iconen te werken, om zodoende aandacht te vragen voor het geweld tegen vrouwen. Marlies van Bergen: “Dat Ineke van Dijk al meer dan dertig jaar lid is van onze Soroptimistclub maakt het project van deze kaasboerin voor ons heel bijzonder en is een extra reden om deel te nemen. Als ode aan haar bronzen kaasboerin hebben we op de kaas ‘oude Stolwijkse’ geschilderd, want daar woonde Ineke meer dan een halve eeuw.”

Het ontwerp voor de beschildering van het beeld is gemaakt door kunstenaar Andrea Dogterom. Andrea: “Ik kom zelf uit een boerenfamilie. Kaasboerinnen zijn sterke, geëmancipeerde vrouwen.”

Op het beeld zien we de licht- en donkerblauwe en gele stroken die de kleuren van beide clubs symboliseren. Op de oranje omslagdoek staan internationale vrouwen afgebeeld, op de rechterbil staat het logo van Orange the World. De kleur oranje van Orange the World staat symbool voor de zonsopkomst in een wereld zonder geweld. Aan de onderkant zie je dat donkere handen de grijze enkels van de boerin grijpen. Dit symboliseert het geweld tegen vrouwen wereldwijd. Op de donkerblauwe sokkel staan de initialen van Ineke van Dijk in een geel, rond kaasje.

Om geweld tegen vrouwen tegen te gaan is bewustwording heel belangrijk. Daarnaast het ondernemen van actie en belangenbehartiging. Veel huiselijk geweld vindt plaats achter de voordeur, onzichtbaar voor professionele hulpverleners. Daarom is het van groot belang om eerder melding te maken. Dat kan via het telefoonnummer 0800 2000 van Veilig Thuis. Want geweld hoort nergens thuis.

Dat het onderwerp leeft, bleek ook wel uit het feit dat premier Rutte zich hierover uitsprak tijdens de top van de Verenigde Naties. Hij noemde het geweld tegen vrouwen een ‘schaduwpandemie’ en       drong erop aan om in de wereldwijde strijd tegen het coronavirus niet alleen aandacht te hebben voor de ziekte zelf, maar ook voor de maatschappelijke gevolgen ervan. "Het was voor vrouwen extra gevaarlijk om thuis te blijven tijdens de lockdowns: huiselijk geweld is dramatisch toegenomen", zei Rutte in New York. 

Zowel de Soroptimisten als Zonta zijn internationale serviceclubs. Beiden zetten hun kennis en vaardigheden in om lokaal, landelijk en internationaal de posities van vrouwen en meisjes te verbeteren. Betty de Leeuw-Logtenberg: “Wij bezoeken elkaars evenementen en leren elkaars kracht kennen. Beide serviceclubs komen op voor sociale en economische gelijkwaardigheid van vrouwen, de rechten van vrouwen, bieden hulp aan kansarme vrouwen, stimuleren vrouwen in het onderwijs en in het maatschappelijke- en beroepsleven.” 

"Wij geven aan Gouda door dat vrouwen elkaar steunen in de strijd tegen geweld."     

orange_the_world.jpg