Reakt Gouda

Zien en gezien worden. Dat is het thema van de kaasboerin van Reakt Gouda, de stichting die mensen met psychische problemen of een verslavingsachtergrond helpt bij het vinden van werk, het vergroten van het sociale netwerk of een gezonder leven.

Herstelcoach Xander Meinema: “Er komt een enorme diversiteit aan individuen bij ons. Iedereen heeft een andere kijk op het leven en iedereen mag gezien worden. Vandaar de ogen op het beeld. Onze huiskunstenares Olga Grigorjeva heeft de kleurstellingen op het beeld gemaakt. Zij begeleidt mensen bij onze atelierafdeling ‘Anders Bekeken’, wat ook een link met de ogen is. Olga heeft het beeld een geheel laten worden met blokjes en kleuren.” We hebben het beeld echt met zijn allen geschilderd; deelnemers voor creatieve- of arbeidsmatige dagbesteding en ook deelnemers die alleen komen voor een kopje koffie en een spelletje. En alles was goed, al schilderden ze enkel een kwaststreepje of een zonnetje. Als je dichterbij staat zie je de details op het beeld.” 

Reakt heeft een inloop voor dak- en thuislozen. Voor mensen die een nieuw begin willen maken. ‘Ik vind het een eer om mee te helpen’ en ‘ik ben trots dat ik mee mag doen’ waren oprechte uitspraken tijdens het project. Als familie dan naar het beeld komt kijken, kunnen de deelnemers met trots zeggen ‘dit heb ik gedaan!’

 

“Wij geven inclusiviteit door aan Gouda; iedereen hoort erbij en iedereen mag gezien worden.”

 

reakt.jpg