Ruud Verkerk

Ruud Verkerk is de enige kunstenaar binnen het project Goudse Iconen die niet één, maar vier kaasboerinnen heeft beschilderd. Hij beschilderde drie beelden voor promotiedoeleinden naar het ontwerp van 3MegaWatt. Zijn eigen ontwerp voor de kaasboerin staat met twee klompen stevig in het polderlandschap. Hollandser krijg je het niet.  Met haar voeten in het gras, groeien de veldbloemen langs haar enkels. Met het Goudse goud in de armen staat zij met haar hele lijf in de wolken, alsof zij is weggelopen uit een landschapsschilderij van de oude meesters. 

Geboren en getogen in Stolwijk, ontstond daar de liefde van Ruud voor het polderlandschap en wolkenpartijen. Ruud groeide op in een creatief gezin. Het tekentalent erfde hij van zijn vader, zijn moeder was kunstzinnig met textiel. Al op jonge leeftijd werd hij meegenomen naar het Rijksmuseum en naar het Museum voor Volkenkunde. Vanaf de kleuterschool was hij altijd aan het schetsen en zat hij met zijn neus in de boeken. Ruud volgde de opleiding Edelsmeden aan de Vakschool Edelsmeden in Schoonhoven.  Na het behalen van zijn diploma in 1979 volgde hij een jaar schilderles bij een kunstenaar in Den Haag en besloot realistisch schilder te worden. Daar leerde hij hoe je een opzet voor een schilderij maakt en een onderschildering in monochroom (kleurschakeringen in één kleur).  Bij deze techniek wordt van tevoren precies bepaald waar de schaduwen en licht- en donkerpartijen komen. Zijn stillevens zijn beïnvloed door schilders zoals Henk Helmantel en te omschrijven als Hollands realisme.  In 1981 schreef hij zich in bij de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Het begin van de jaren tachtig was de tijd van de Neue Wilden, een kunststroming binnen het neo-expressionisme. Van figuratief en realistisch schilderen was men niet gecharmeerd. Na een half jaar hield Ruud de kunstacademie dan ook voor gezien.

Zijn eerste expositie was met Stolwijk Creatief in het Verenigingsgebouw van Lekkerkerk. Naar aanleiding van zijn eerste solo-expositie bij Kunstcentrum Burgvliet in Gouda verscheen een artikel in de Goudse Courant. In 1983 durfde Ruud eindelijk zijn werk te laten zien bij Galerie Mokum in Amsterdam, maar de reactie was “Je bent op de goede weg, kom over een paar jaar maar terug.”  In 1990 werd hij voor een expositie gevraagd door de eigenaar van Galerie Siau in Amsterdam,  en was zijn expositie meteen uitverkocht.

Vanaf 1999 tot 2016 werd  Ruud vertegenwoordigd door Galerie Mokum, waar koningin Beatrix een werk van hem kocht voor paleis Noordeinde.  Na een aantal jaren bij Buurthuis de Raam en kunstcentrum de Werkschuit geeft Ruud nu schildercursussen bij Cultuurhuis Garenspinnerij; de driejarige Garenspinnerij Academie en Schilderen met olieverf.  Eind 2021 gaf Ruud, samen met zijn partner Fereshteh Salehi, op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Oman lezingen en schilderworkshops voor Omani studenten..

Zijn werk is geëxposeerd in musea en tentoongesteld op exposities in Londen, Berlijn, St. Petersburg en Teheran. Zijn kunst wordt verkocht in Europa, Amerika en het Midden Oosten. Er verschenen publicaties over zijn werk in diverse boeken, waaronder The best of 20th century Dutch realist painters.

Ruud wordt vertegenwoordigd door diverse galeries en exposeert regelmatig in binnen- en buitenland.  

 

"Ik geef aan Gouda door: wees zuinig op de natuur."

ruud_verkerk.jpg