Solingen - zusterstad Gouda

Het beeld van kunstenaars Sabine Smith en Suzanne Müller-Kölmel laat meteen zien waar ze vandaan komen. Onze zusterstad Solingen is al eeuwenlang bekend om zijn metaalindustrie, vooral kleine metalen zoals messen en scharen.  De huid van de kaasboerin is daarom bedekt met een metaalachtige kleur en diverse karakteristieke impressies van Solingen.

Het beeld is bedekt met  stencil-graffiti en toont gestileerde Solingense herkenningspunten, zoals de Müngstener brug, Schloss Burg, Museum Plagiarius, de tot lichttoren omgebouwde watertoren, het industriemuseum, vakwerkhuizen, de elektrische trolleybus, de rivier de Wupper en natuurlijk de Lewerfrau. Susanne en Sabine: "De Lewerfrau  was eigenlijk elke Solingse vrouw wiens familieleden met bestek te maken hadden. Elke dag droegen deze vrouwen de onbewerkte messen in grote, zware manden op hun hoofd heen en weer tussen slijperijen en messenmakerijen."

In 1958 werd in het centrum van Solingen ter nagedachtenis de Lewerfrau een gedenkteken opgericht. Aangezien Solingen en Gouda zustersteden zijn, zijn de beelden van onze kaasboerin en de Lewerfrau  dus een soort van familie van elkaar!   

Sabine Smith en Susanne Müller-Kölmel zijn door burgemeester Tim Kurzbach gevraagd om namens Solingen deel te nemen aan het project Goudse Iconen. Samen maakten zij de sjablonen om de typische herkenningspunten van Solingen met spuitbussen op het beeld te kunnen aanbrengen. Sabine Smith studeerde beeldhouwkunst, fotografie en interdisciplinair werk aan de Freie Akademie der Bildenden Künste in Essen. Susanne Müller-Kölmel studeerde communicatiedesign aan de Bergische Universität Wuppertal en schilderkunst, interdisciplinair werk aan de Freie Akademie der Bildenden Künste  in Essen. Beiden zijn lid van de Verein Solinger Künstler [SK], de vereniging van professionele beroepskunstenaars in Solingen.

 

"Solingen greets Gouda."

solingen.jpg