Leerlingen St Aloysiusschool

Als we de kinderen vragen om iets te vertellen over hun school, zeggen ze: “Het is een mooie school en ook heel oud. Ze noemen dat een monument. Daar zijn we heel trots op.”

En dat trotse gevoel heeft de cultuur-coördinator van de school ook. Ze vertelt dat zij met hun kaasboerin het verhaal van de St Aloysiusschool door willen geven. “Het is een anekdotisch beeld waarop we de school van vroeger en van nu laten zien.” De school aan de Spieringstraat bestaat sinds 1906 en heeft dus een mooie geschiedenis te vertellen. Op het beeld zie je een duidelijke tweedeling; aan de ene kant het verleden en aan de andere kant het heden. Aan de oude kant heeft de boerin een klomp aan haar voet, bij het heden draagt ze een sneaker. Je ziet ook oude leermiddelen zoals een kroontjespen, een telraam en een leesplankje. Van dat leesplankje hebben we de duif afgebeeld, omdat er altijd duiven bij de ingang van de school zitten. Aan de nieuwe kant zie je onder andere TikTok, een rekenmachine en een Stabilo pen.

We hebben ook een aantal tekeningen gemaakt die heel iconisch zijn voor onze school. Zo ruik je altijd wanneer je in de buurt van de school komt de stroopwafels van Punselie. Dus de stroopwafels staan op het voetstuk. Ook kom het portret van de heilige Aloysius erop en het logo van de school. 

Vanuit de ogen van de kinderen is dit project bijna magisch: “Toen ik voor het eerst in de loods kwam en al die mooie beelden zag, dacht ik echt: Wow, dat ik hier tussen deze mooie beelden en kunstenaars in mag staan!” Een ander kind vertelt dat ze zo ontzettend blij was dat ze mee mocht werken aan het project, dat ze heel hard wilde gillen. “Maar dat mocht niet in de school, dus toen heb ik maar gewoon 10.000 keer op en neer gesprongen!”

De kinderen vertellen: “We moesten eerst van karton een mini-kaasmeisje knutselen. De Garenspinnerij vond onze school heel creatief en toen waren we gekozen om een kaasboerin te beschilderen. Daarna mocht je in de klas op een briefje schrijven of je mee wilde doen. Juf Kathy heeft uiteindelijk een groepje kinderen gekozen.”
“We dachten eerst dat we in de Garenspinnerij aan het werk gingen. Maar toen gingen we naar de loods en zagen we ál die beelden staan! We zagen ons beeld toen hij helemaal wit was en dachten: Cool, wij mogen dit helemaal beschilderen. Het is zo gaaf, we gaan nooit meer vergeten dat we hier aan mee mochten doen!”

“Elke ochtend duiven op de brug van ons oude gebouw in de binnenstad en de heerlijke geur van stroopwafels; van het doorgeven van het Goudse gevoel heeft onze school wel kaas gegeten!”

st_aloysiusschool.jpg