Goudse Weekendschool

De leerlingen van de Weekendschool komen uit heel Gouda. Daarom staan er negen wijken met elk een eigen kleur op deze kaasboerin. De witte lijnen symboliseren het ontdekken van nieuwe wegen en het fietspad naar de gastdocenten. De ketting met poppetjes symboliseert de onderlinge verbondenheid van de leerlingen en de weekendschool. Want loslaten, dat doen ze niet bij de weekendschool.

De weekendschool is er voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool die een steuntje in de rug nodig hebben. Gemiddeld zijn er 4 klassen met 20 leerlingen van verschillende basisscholen en bestaat het lesrooster uit 9 blokken met een eigen thema. De eerstejaars krijgen de vakken Communicatie, Veiligheid, Gastvrijheid, Natuurwijsheid.  De tweedejaars de vakken Transport en Logistiek, Gezondheid, Politiek, Ondernemen en Ontdek de bouw. Nagenoeg elke zondag gaan de klassen op bezoek bij bedrijven en instellingen. Ze maken kennis met beroepen waarvan ze het bestaan niet eens kenden. 

Linde Kuipers is leerkracht en coördinator van de school. Zij vertelt: “Omdat er zoveel gastdocenten over hun werk vertellen, kunnen de kinderen heel goed een keuze maken voor later. Gastdocenten nemen de leerlingen letterlijk en figuurlijk mee naar hun wereld en hun werkplek. Van Cyclus leren ze wat ze zelf kunnen doen om de omgeving schoon te houden, verschillende horecagelegenheden in Gouda laten ze aan den lijve ondervinden wat gastvrijheid is. Ook het Groene Hart Ziekenhuis, de rechtbank, de Tweede Kamer, politie en brandweer openen hun deuren voor onze leerlingen.” Het bezoeken van de bedrijven en het leren vragen stellen aan volwassenen is goed voor hun algemene ontwikkeling, taalvaardigheid en zelfvertrouwen. Daardoor vinden ze makkelijker hun plek in de samenleving. Elk blok wordt afgesloten met een presentatie les, waarin zij aan hun ouders en andere geïnteresseerden vertellen wat ze de afgelopen weken hebben gedaan en geleerd. Hierdoor leren de kinderen beter samenwerken, communiceren en presenteren. Gastdocenten krijgen als bedankje altijd een pak stroopwafels daarom is op de sokkel van de kaasboerin een stroopwafel geschilderd.  Op het beeld zijn vergrootglazen geschilderd, wat staat voor het ontdekken van de toekomst.

Aan het project van de kaasboerin werken 10 leerlingen en oud-leerlingen mee. Oud-leerling Nancy (17): “Je leert tijdens het bezoek aan bedrijven ook wat je niet leuk vindt. Ik wilde eerst dierenartsassistente worden, maar toen ik gezien had wat dit inhoudt, heb ik toch voor de bakkersopleiding gekozen.” De weekendschool blijft de kinderen ook op de middelbare school actief volgen en biedt zonodig extra informatie. Vijf keer per jaar zijn er mogelijkheden om bijv. nog een presentatieles te krijgen, nog een keer bij een organisatie te gaan kijken of contact te leggen om een stageplek te regelen. Linde Kuipers: “Maar daarnaast is het natuurlijk leuk om te horen hoe het met ze gaat en wat ze aan de weekendschool hebben gehad” Oud-leerling Farah (13): “Ik heb hartstikke veel geleerd. Ik heb vier jaar geleden een keer advocaat mogen spelen in de rechtbank. Presenteren vond ik super eng. Ik zit nu op de Goudse Waarden en ik wil advocaat worden.”

 

"Wij geven aan Gouda door dat de Weekendschool GOUD is voor je toekomst."

goudse_weekendschool.jpg