Wijk Korte Akkeren

Het ontwerp voor de kaasboerin van Korte Akkeren is beschilderd door vier wijkbewoners. De vogels in de hals van de jurk staan voor buurthuis Het Vogelnest, op de schouderbladen staat het logo van ontmoetingscentrum De Walvis.   

Korte Akkeren is kleurrijk, letterlijk en figuurlijk. Daarom zijn op het bovenlijf van de jurk van de kaasboerin de vlaggen van de meer dan 40 verschillende nationaliteiten in de wijk aangebracht. De foto’s op de rok van de jurk zijn door buurtbewoners uit fotoalbums gehaald. Ze geven een impressie van de bijzondere kenmerken van de wijk: straten, gebouwen, bedrijven, de harmonie en majorettes bij de opening van de speeltuin De Sluis, het voormalige zwembad bij de watertoren, voetbalvereniging ONA, Huize Juliana, de Oude Begraafplaats en de veerpont bij de Turfsingel. De kaasboerin staat er warmpjes bij. Ze heeft gebreide sokken aan en een warme sjaal om de hals. De sokkel is voorzien van de teksten ‘Welkom’, ‘Blij je te zien’, ‘Hoe is het’, in allerlei talen.

Korte Akkeren is van oudsher een arbeiderswijk met een geheel eigen karakter. Zelf noemen de bewoners de wijk Kortàkkeren. Het merendeel van de bewoners in Korte Akkeren vindt dat de stoep een verlengstuk is van het huis, dus bij mooi weer zit iedereen buiten.  Er is veel saamhorigheid in de wijk. Korte Akkeraars zijn nogal honkvast. Mensen die er zijn geboren blijven er meestal wonen. In de wijk zijn drie woonbuurten: Korte Akkeren Oud (waaronder de Vogelbuurt), Korte Akkeren Nieuw en het Weidebloemkwartier (ook wel Korea genoemd). Maar het echte centrum van Korte Akkeren ligt in het hart van Dushi.

Marian Eijsden is geboren in Curaçao en woont al meer dan dertig jaar in Korte Akkeren, waar iedereen haar kent als Dushi (schatje).  Ze kookt als vrijwilliger twee dagen per week haar beroemde roti gerechten in buurthuis De Walvis, de andere drie dagen wordt gekookt door vrijwilligers van De Klup. Dushi heeft een Whatsapp groep gemaakt met 70 deelnemers die zij op de hoogte houdt van de maaltijden en bijeenkomsten in De Walvis. Ouderen die slecht ter been zijn haalt ze op en brengt ze naar het buurthuis voor een praatje of hulp. “Voor veel mensen is het hun enige uitje. Na het eten zingen we met elkaar en maken we muziek met pollepels en een gitaar.” Lachend vertelt ze dat ze een thermotas voor het warmhouden van maaltijden heeft gescoord, “Binnenkort ga ik ook eten uitdelen aan gezinnen en alleenstaanden, dan is zo’n tas een uitkomst.”  Samen met Janet Everling en Marja Klop van buurthuis Het Vogelnest organiseert Dushi ook bingo- en karaoke bijeenkomsten in De Walvis. Het geld hiervoor regelt ze via de GoudApot of andere stichtingen. “En als dat niet lukt komt het er wel via een andere manier”, lacht ze. Mensen vragen soms aan haar of ze nog wel eens thuis is of dat haar bed achter de piano van het buurtcentrum staat. “Ach weet je” zegt ze “Het inspireert en voelt zó goed om warmte te verspreiden. Daar kan niets tegenop. “

 

"Wij geven saamhorigheid door aan Gouda."

wijk_korte_akkeren.jpg