De Garenspinnerij

Bedankt voor je bezoek aan de Garenspinnerij. Dit bijzondere pand aan de Turfsingel is bij veel inwoners van Gouda bekend en heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad. Tegenwoordig is het een Cultuurhuis waar je kunt genieten van voorstellingen, waar je cursussen kunt volgen (muziek, beeldend, dans, theater en media) en waar je een ruimte kunt huren.

440 73166

Foto: Streekarchief Midden-Holland

Het gebouw

Koninklijke Goudsche Machinale Garenspinnerij

In 1861 werd de Goudsche Machinale Garenspinnerij opgericht. Vijf Goudse garenfabrikanten namen het initiatief om aan de Turfsingel een garenfabriek te stichten waarbij gebruik werd gemaakt van stoommachines. De fabriek werd in 1862 in gebruik genomen. Het aantal werknemers nam toe tot ruim 400 in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. In de winter van 1917 ging een deel van het complex door brand verloren. In 1961 verkreeg het bedrijf ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan het predicaat Koninklijk. 

Monument

Na de jaren zestig was de bloeitijd van de Goudse garenindustrie voorbij. In 1981 werd het bedrijf verplaatst naar Waddinxveen. Gemeente Gouda kocht het fabriekscomplex in de jaren zeventig. Het gebouw is ontworpen door de Amsterdamse architect J.W.F. Hartkamp en is erkend als een gemeentelijk monument. 

Verbouwing

Onlangs is de Garenspinnerij van binnen volledig gerenoveerd. Met respect voor de authentieke elementen van het gebouw zijn er diverse ruimtes gecreëerd voor de nieuwe bewoners. Cultuurhuis Garenspinnerij ademt een bijzondere sfeer uit waarin oud en nieuw samenkomen. De hedendaagse faciliteiten en bijzondere inrichting bieden mogelijkheden en comfort aan zowel bezoekers als gebruikers. 

Hedendaagse functie

Cultuurhuis Garenspinnerij biedt inwoners van Gouda en omstreken de mogelijkheid om zich te laten scholen en inspireren op het gebied van muziek, beeldende kunst, dans, theater en media. Volg er een cursus of worshop, bezoek een expositie, voorstelling of optreden, huur een zaal, lokaal of (opname)studio. Kortom: de culturele huiskamer van jouw stad!

Parkeren

Er is volop parkeergelegenheid in de wijk rondom de Garenspinnerij. Hier vind je onze 'parkeer top 5':

34_098_routekaartp_kpg_3.jpg

Erasmusplein 
Op afstand van 100 meter. 60 Plaatsen plus een Kiss-and-ride. 3 Plekken waar men 3 minuten mag staan om een kind weg te brengen of om een werkstuk naar binnen te brengen. Daarna wel meteen op een officiële plek parkeren. NB, daar wordt streng op gecontroleerd.

Futselaarlocatie 
Grootste terrein met 89 plaatsen. Entree is aan de Walvisstraat tussen de Lethmaetstraat en Herenstraat (250 meter lopen naar Garenspinnerij).

Schopschijf 
Op afstand 200 meter. Ligt direct achter het Erasmusplein, 37 plaatsen.

Vlaserf 
Schuin achter de Garenspinnerij. 200 meter, 37 plaatsen.

Sint Mariewal (Q-Park) 
Betaald parkeren op 400 meter, 350 plaatsen.

Laden en lossen

Voor laden en lossen parkeer je op de Garenerf. Meld je daarna (via de hoofdingang of telefonisch) bij het personeel op kantoor of in de foyer. Zij zorgen dat de deur open gemaakt wordt.

Huisregels

-  Behandel elkaar vriendelijk en met respect
-  Wees voorzichtig met elkaars spullen en met het gebouw
-  Houd de omgeving schoon en netjes
-  Veroorzaak geen geluidsoverlast
-  Gelieve geen meegebrachte consumpties nuttigen 
-  Bij alcoholverkoop kunnen we vragen om legitimatie
-  Roken is niet toegestaan
-  Huisdieren zijn niet toegestaan in het gebouw, met uitzondering van hulphonden
-  De lift is alleen voor personeel en minder validen
-  Plaats fietsen in de rekken en nooit voor de (nood)uitgangen
-  In het belang van ieders veiligheid maken wij gebruik van camerabewaking
-  Wij zijn niet verantwoordelijk voor schade aan/verlies van persoonlijke bezittingen
-  WiFi is beschikbaar na akkoord met de voorwaarden gesteld door Cultuurhuis Garenspinnerij
-  Aanwijzingen van het personeel dienen altijd te worden opgevolgd