De geheugenkaart van Gouda

maandag 5 maart 2018

Iedereen kent ze wel: die plattegronden en wegenkaarten waar alleen gebouwen, wegen of bruggen in zijn opgenomen. Ze zijn vaak statisch en puur informerend. Dit kan beter en leuker, moet Michel Linthorst hebben gedacht. Eind 2017 begon hij met het tekenen van een kleurrijke plattegrond van zijn geboortestad Gouda. Vanaf 1 maart hangt de Geheugenkaart van Gouda bij de vier grote culturele instellingen van Gouda, in opmars naar Gouda 750 jaar. Zes weken lang kun je hier jouw verhaal, herinnering of droom over Gouda achterlaten. Ontwerper Michel Linthorst tekent vervolgens de meest spraakmakende verhalen in de kaart.

De Geheugenkaart van Gouda

“Wat je vaak niet ziet, zijn de bewoners van de stad. Ieder met zijn eigen geschiedenis, dromen en verhalen. Iedereen heeft wel een favoriete plek of herinnert zich een verhaal over kleurrijke mensen of mysterieuze huizen”, aldus Michel Linthorst. Met de Geheugenkaart van Gouda brengt hij, samen met Gouwenaars, deze dromen en herinneringen in kaart. Vanuit deze gedachte gaat hij op zoek naar enthousiaste Gouwenaars met een verhaal. “Ik hoop vooral dat er veel interactie en verbinding door de Geheugenkaart van Gouda op gang komt”, aldus Michel Linthorst.

Samenwerking culturele instellingen

De Geheugenkaart van Gouda is geadopteerd door de vier grote culturele instellingen van Gouda en Gouda 750 jaar. De kaart hangt de komende 6 weken in Museum Gouda, De Goudse Schouwburg, Cultuurhuis Garenspinnerij en de Chocoladefabriek. Een initiatief in aanloop naar het 750-jarig jubileum van Gouda dat aansluit op het plan dat de vier culturele instellingen ontwikkelen om op creatieve wijze Goudse verhalen uit de (ook recente) geschiedenis van Gouda op te halen en te presenteren.

‘In de Chocoladefabriek zoeken we altijd de verbinding met de Gouwenaars, de Geheugenkaart is een prachtige manier om in gesprek te raken en verhalen te verzamelen,’ zegt Erna Staal, directeur van de Bibliotheek Gouda. ‘In het theater worden natuurlijk ook sinds mensenheugenis verhalen verteld en gedeeld. Verhalen die mensen met elkaar verbinden of die voor onderling begrip kunnen zorgen. De Geheugenkaart sluit hier naadloos bij aan’, aldus Anya Tuit – Hoofd Marketing & PR bij De Goudse Schouwburg.

Op zoek naar Goudse verhalen

Alle inwoners van Gouda kunnen bijdragen aan het completer en mooier maken van deze unieke kaart. Een bijzondere manier om de stad en haar inwoners nog beter te leren kennen. Dit kan door de komende weken langs te gaan bij Museum Gouda, De Goudse Schouwburg, Cultuurhuis Garenspinnerij of Chocoladefabriek en hier een verhaal achter te laten.