Gevluchte Syrische kunstenaar exposeert en doneert aan Oekraïne

maandag 21 maart 2022

Kunstenaar Nizar Alhattab is als vluchteling uit Syrië naar Gouda gekomen. Met zeer beperkte mogelijkheden probeert hij zijn status als kunstenaar weer op te pakken. In Syrië was hij professor aan een van de belangrijke kunstscholen en hij exposeerde wereldwijd in toonaangevende musea. Nizar weet hoe het is om alles achter te moeten laten en je thuisland te ontvluchten, daarom doneert hij de helft van de opbrengsten van zijn schilderijen aan Oekraïense vluchtelingen. Zijn expositie is van 20 april tot en met 30 mei 2022 te bewonderen en wordt op 20 april geopend door wethouder Thierry van Vugt. Publiek is van harte welkom bij de opening op woensdag 20 april om 20.00 uur.

Kunstenaar en professor
Nizar Alhattab studeerde Kunst en Esthetiek, leerde schilderen in Aleppo en aan de universiteiten van Beiroet en Damascus. Hij exposeerde tijdens meer dan zestig nationale en internationale solo tentoonstellingen o.a. in Aleppo, Damascus, Raqqa, Turkije, Libanon, Duitsland, Qatar, Saoedi-Arabië, Dubai, Amerika, Noord-Korea, Libië, Egypte, Spanje, New York en Frankrijk.

Hij was ook werkzaam als ambassadeur voor Arabisch erfgoed en beeldende kunst van de World Academy for Peace, is bekroond met een eredoctoraat van de Syrian Medical Association, heeft een eredoctoraat in de beeldende kunst behaald en ontving vele erecertificaten en gouden medailles.

Goudse Iconen
Voor de viering van 750 jaar stadsrechten in Gouda heeft Nizar een kaasboerin voor het kunstproject ‘Goudse Iconen’ van Cultuurhuis Garenspinnerij beschilderd. Hij zegt: “Gouda is de stad van het geven, beroemd om het maken van kaas en het planten van bloemen en rozen. Het is ook een historische stad die zich onderscheidt door prachtige archeologische constructies en versieringen, maar ook met overal water, molens en zijn fijne, mooie en menslievende mensen.” Dit alles heeft hij overgebracht op zijn kaasboerin. Nizars manier van schilderen is poëtisch en lijkt je mee te nemen naar de Syrische oudheid, zijn land van herkomst.

Gevlucht uit Syrië
Nizar Alhattab erfde de liefde voor kunst en tekenen van zijn vader, die hem de kneepjes van het vak bij bracht. In 1980 werd zijn vader echter voor zijn ogen omgebracht door een politiek-religieuze beweging. Bij een bombardement werd zijn huis door een raket getroffen en vernietigd. In 2019 migreerde Nizar voor de verschrikkingen van de oorlog vanuit Aleppo naar Nederland en woont sindsdien in Gouda. Nizar: “Ik wil graag mijn waardering en dankbaarheid uitspreken voor Nederland en ik wil hier zoveel mogelijk liefde, werk en opbouw voor teruggeven”. Jaren geleden bombardeerde en verwoestte Rusland Aleppo maandenlang. Daarom wil Nizar nu zijn steentje bijdragen aan Oekraïne. “Wanneer een kunstwerk wordt verkocht, ben ik bereid de helft van de opbrengst te doneren aan Oekraïense vluchtelingen.”

Expositie
De expositie van Nizar wordt op woensdag 20 april 2022 om 20.00u geopend door wethouder Thierry van Vugt, iedereen is van harte welkom om het glas te heffen op Nizar. Vanaf dat moment is zijn werk te bewonderen, tot 30 mei 2022, van maandag t/m zaterdag tijdens de openingstijden van Cultuurhuis Garenspinnerij.