Interview met Suzan Schuttelaar

woensdag 24 februari 2021

“In de Garenspinnerij geef ik diverse teken- en schildercursussen, waaronder de ‘GarenspinnerijAcademie’. Dit is een kunstopleiding van 3 jaar, die ik samen met collega Ruud Verkerk heb opgezet. Maar ik geef ook les aan beginners, een cursus Portret & Model en workshops aan leerlingen van scholen."

Contact houden

“Na de eerste lock down dacht ik “Ja, en nu?” Als zzp’er zit je toch meteen met de handen in het haar. Gelukkig konden we toen nog online doorwerken, wat erg gewaardeerd werd door de cursisten, ook al is de een er wat meer bedreven in dan de ander. Ik heb ervoor gezorgd dat op de tijden dat we anders fysiek les zouden hebben we online contact hadden. Zo konden de cursisten toch hun werk laten zien en om advies vragen. We hebben zelfs gezellig online met elkaar koffie gedronken, net als tijdens de pauzes in de Garenspinnerij. Tijdens de tweede, en nu, tijdens de derde lock down worden lessen doorgeschoven en zijn er geen digitale bijeenkomsten (dit geldt niet voor de muzieklessen, red.). Ik heb dus momenteel helaas geen inkomsten van het lesgeven. Toch weet elke cursist die vragen heeft over zijn of haar werk me prima te vinden via de diverse appgroepen. Want contact houden doen we sowieso.”

Werken, werken, werken

“Gelukkig heb ik een eigen atelier waar ik alleen, en dus veilig, kan werken. Dat is voor elke kunstenaar het voordeel tijdens deze crisis: je hoeft niet stil te zitten en je te vervelen. Om mijn tijd nuttig te besteden ben ik gaan beeldhouwen, dat had ik nog nooit gedaan. Er is een serie levensgrote sculpturen van papier-maché ontstaan en een serie kleine beeldjes die nu gegoten wordt. Ik hoop dit werk tijdens de volgende Open Atelier route in april te kunnen tonen aan bezoekers. De lock down betekent voor mij dus werken, werken, werken en, oh ja, wandelen. Heel veel wandelen, om het hoofd weer een beetje leeg te krijgen.”

Steun aan kunstenaars

“Ik verwacht dat de cursussen pas weer in het nieuwe seizoen opstarten maar ik hoop natuurlijk op een eerdere start. In de tussentijd richt ik mij op mijn eigen werk. Mijn advies aan iedereen is: koop echte kunst. Ga langs bij kunstenaars, bezoek ze online of in hun ateliers. Steun ze in deze tijden.

Les van Suzan Schuttelaar

Wil je leren schilderen of beelden maken van Suzan? Bekijk hier haar cursussen.

Fotografie: Francis Frionnet (studiorama.nl)